måndag 17 november 2008

Låt tistlarna brinna!

Svenskan höjer Lubiewo till skyarna!

I dag utgjuter jag mina känslor i muminfrågan i Aftonbladet. På samma uppslag försvarar även Åsa Petersen Inti Chavez Perez mot Neo:s Per Gudmundson som nedvärderat Pittstim-antologin genom att reducera den till ett lockbete som man vill ragga tjejer med. Åsa påpekar för den illa påläste Per att Inti faktiskt är queer. Men verkligheten är ännu mer sammansatt än så än så eftersom Intis queer verkar vara av det där postmoderna slaget som gör att man är det mer i teorin och egentligen mest har flickvänner. Ja, den här typen av debatter är allt svårare att hålla utan att snärja in sig i omöjliga tistlar och giftiga murgrönor. Självfallet ska ingen behöva bevisa hur queer eller straight någon är. Och självfallet är allas privatliv deras ensak. Och många är bisexuella. Men samtidigt har Per Gudmundson mer på fötterna än Åsa Petersen och man kan undra om det nya tjejraggningsknepet egentligen inte är att vara queer. Bland bögar har etiketterna straight eller bisexuell alltid varit en smart raggningsstrategi. Inti beskyllde en gång Bögjävlar för att ha "stulit" en svart kultur när vi anordnade Vogue-balen (i tidningen Kom ut). Jag tycker att han är varmt välkommen att låna friskt ur bögkulturen. Även om syftet mest är att ragga brudar.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Men. Var hamnar vi om vi beskyller queera killar för att bara vilja ragga tjejer?

Det blir ju väldigt heteronormativt, eller homonormativt för den delen. Håll inte på att laborera, bestäm dig för en sida om staketet, annars gills du inte!

Det är samma nedvärderande attityd som så många bisexuella möter.

Texterna i Pittstim förtjänar att läsas i sin egen kraft. Vissa är bra, andra är sämre, men hur vore det att diskutera vad författarna skriver istället för varför?

Om killar inte kan skriva om könsmaktsstrukturer utan att misstänkliggöras (Bra försök där att ragga tjejer!) kommer vi aldrig framåt, då kan strukturerna aldrig brytas ner. Positionerna låses, könsrollerna cementeras och heteronormativiteten vinner ingen.

Jag blir helt matt av det.

Anonym sa...

Sorry. Det skulle så klart stå "heteronormativiteten vinner igen".

Stefan sa...

hej Åsa!

helt rätt! det kanske inte är fullt tydligt i mitt inlägg hur fånig jag tycker att neo-dissningen är. det är inget annat än en ren härskarteknik som försöker nedvärdera unga personer som försöka säga något som de tycker är viktigt.

det vill säga jag håller med dig om att per gudmundson var fånig, men inte därför att han hade fel när han antog saker om avsändarens sexuella praktik (vilket han kanske inte hade) utan att han överhuvudtaget bemötte argumenten på detta sätt.

när du argumenterar mot honom gör du det inom ramen för hans premisser, och det gör jag också i blogginlägget ovan. och vi blir båda lika fåniga av det. Vi målar in oss i ett fruktlöst hörn. det vara bara det jag ville säga.

samtidigt väcker alla paradoxerna intressanta frågor om identitetspolitik som vi kan prata vidare om, men det är en annan diskussion.

gudmundson sa...

Och mitt kåseri var ganska fånigt från början, kan jag glatt erkänna.

Stefan sa...

Och jag erkänner gärna att mitt blogginlägg också var rätt fånigt. En sån orgie i ödmjukhet.

Anonym sa...

Låt bögarna dväljas i avskilda parker och källare.
Där hör det perversa packet hemma.
BJHR

Daniel sa...

Alltså jag kan inte avgöra om föregående kommentar är homofob eller queer.

Anonym sa...

men va fint allt blev då. för övrigt håller jag med föregående talare (daniel)

Anonym sa...

Ett av mina absolut bästa knull var i Kronobergsparkens buskar mittemot Rikspolisstyrelsen. Så parker kan vara utmärkta scener för bra sex.

Petter sa...

hahaha! jag tror att den anonyma var inti. queer är den nya homobin

Anonym sa...

Ehhh, det har väl aldrig handlat om att ragga brudar, däremot om att ragga jobb? Finns det ett snabbare sätt att göra karriär på som ung skrivande kille än att klaga på könsroller?