måndag 1 december 2008

Mumindebacle fortsätter


Terrorattacker och finanskris i all ära, men medieintresset för mina muminfunderingar verkar aldrig ta slut. Helsingin Sanomat har skrivit om ämnet och i lördags ringde Expressen för att reda ut begreppen. Det blev en rätt lustig artikel där jag och Janssonexpertern Boel Westin talar ut om det queera i Mumindalen. Du kan läsa den här. Kommentatortråden är en orgie i homofobi som brukligt. Tyvärr är inte sidospalten från den tryckta tidningen med. Där kommenterar jag figur för figur och Boel Westin kommenterar mina kommentarer... Dock måste jag säga att det är skönt att nätversionen inte har en bild på mig för Expressen verkar bara ha bildgooglat mitt namn... och tryckt en bild på Michal Witkowski istället...

Och till de som kommenterat artikeln på nätet vill jag säga: det är just det jag är trött på – att man försöker läsa in en sexualitet i Muminfigurerna, en heterosexualitet, istället för att låta dem vara öppna som Tove Janssons berättelser. Mumindalen är ju framförallt en dalgång där alla får vara lite som de är och där solidaritet och gemenskap är viktigare än blodsband och normer.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jätteintressant *ironisk*

Anonym sa...

Att döma av reaktionen i Expressen är det tydligen lättare att införa könsneutrala äktenskap i ett land än att ifrågasätta hittepåfigurers heterosexualitet. Jisses vad känsligt det verkar vara.

Televinken är fjolla!
Drutten och Gena är beroende av fisting!
Smurfarna gangbangar!
Barbapappafamiljen är interracial!

Petter sa...

Som tur är finns Bamse som redan hunnit före eftersom Skalman är pugga, Nalle-Maja transperson, Vargen somalier, farmor knarklangare, Bamse går på steroider och Brumma är utvecklingsstörd!

Petter sa...

Och inte att förglömma så har Mini-Hopp ADHD!

Anonym sa...

Bamse själv är uppenbarligen narkoman och Skalmans bitch. En naturtrogen bild av vilken Svensk/fantasianimalisk familjefader som helst.
Neurotikern Lille Skutt klär sig i oklanderlig röd fluga utan att vara adlig. No further comments.

Anonym sa...

Pippa Långsamt i Villa Ville-knulla!

Tensta Ebba sa...

Är inte kommentarerna mer homofoba än vanligt? Din Muminläsning är mer kontroversiell än gayäktenskap eller gayadoptioner. Mmmm

Stefan sa...

Kommer jag att bli utpekad som taliban nu precis som det blev med Tiina? Folk har ingen humor.

Anonym sa...

En talibanstämpel är SÅ 2006. Boooring.

Anonym sa...

Hej! Ville bara berätta att det lanserats en ny gaysajt: www.queerportalen.se . Kolla gärna in den och sprid det till alla du känner. Sajten är under uppbyggnad men bli gärna medlem och kolla runt ändå ;)

anna sa...

underbart att dessa troll kan vara så aktuella än idag hahahaha