måndag 4 februari 2008

Gala!


I kväll ska vi marineras och kokas i gala och gay. Alla utom Tomas som kommer hem från San Fransisco om ett par dagar. Vän av ordning kanske undrar varför vi är där. Vi har ju dissat evenemanget i boken på några ställen. Ja, det har vi. Vi har dissat det mesta inom samtida svensk bögkultur, varit gnälliga och bittra och förbannade. Men vi har framförallt velat påverka och förändra. Vi vill att allt ska bli bättre. Och alla som bjuder in oss eller nominerar oss kan räkna med att vi kommer. Att vi fick Stockholmspriset av Nöjesguiden var på sätt och vis logiskt och förutsägbart – de straighta medierna har tagit till sig boken från dag ett. Att vi nominerats till gaygalan känns större. Det värmer ett gammalt pugghjärta att tro att bögar där ute har nominerat en bok som går så hårt fram med deras/vår egen värld. Det betyder att vi är fler än några bittra bögnördar som tycker att puggkulturen är något viktigt!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Oj då…
Det där lett nästan som en ursäkt. Men klart, blir ens bok nominerad till årets bästa av de som läser tidningen QX det är klar att man får ångest. Vågar man säga grattis? :-/

Anonym sa...

Men visst känns det bittert att homosarna valde att rösta på en död förment heterosexuell författare?! Det visar återigen på utarmningen i de egna leden.

Anonym sa...

Tråkigt! Jag som hade sett fram emot att få se en rosenkindad och tårögd Stefan Ingvarsson gå upp på scen och ta emot QX.-priset och säga något spännande om kultur…

Zeitgeist sa...

Jag kan förstå tänket bakom priset. Karlakarlen Stieg Larssons övermänniska, Lisbeth Salander, är ju bisexuell. Där figurerar dessutom en öppet homosexuell journalist. Man nästan dånar inför detta och ser framför sig hur de strejta läsarna blir välvilligt inställda till hela hbtq-faderullan. Nästa år hoppas jag att Prinsessan på ärten får priset. En liten flicka hoppar i säng med en ärta och ligger sömnlös och våndas. Kan det skildras bättre; alltså på vilket sätt QX Incorporated tar till sig kritik mot Sveriges inkrökta så kallade gayliv?

Anonym sa...

pinigt som fan. en strejt mans skildring av bi-kvinnor är väl knappast hbtprogressivt? Strejta män runkar över bibrudar hela tiden. Gaygalan anammar bara det samma som folkhemmet, men man kan inte skylla på QX - bögar får den tidning de förtjänar. Och när de nu röstade på en strejt man som är del av etablissemanget istället för sina egna som försöker tala om hbtvärlden - då förtänar de Qx och en pinsam gala

Anonym sa...

Nja... jag kan hålla med att det vore bättre om boken som har fokus vinner priset årets bok och inte en bok som bara har ett inslag. Men detta med vad som är och inte är etablissemang kanske ska analyseras på ett annat sätt.
Sedan får vi inte glömma att våra hjältar deltog frivilligt, de ville gärna vara med och enlig detta inlägg verkar det som att de är fullt medvetna om vilket samanhang det var. Att boken inte blev årets bok säger ändå någonting om bögarna av idag, om Sverige och om QX. Synd att Bögjävlarna ställde upp för QX-galan, en QX-seger hade gjort de till förlorare.

Stefan sa...

Min inställning har alltid varit att försöka nå ut med vårt budskap och att starta en diskussion där bögarna finns. därför var vi både i pride house och i prideparken. vi finns verkligen där dit vi blir inbjudna. sen är det klart att gaygalan inte är vårt sammanhang. den har så lite med homokultur att göra. det är ju bara qx:s hyllning av de folkligaste straighta kulturen. de mest sedda teveprogrammen. de folkligaste artisterna. de folkligaste politikerna. de folkligaste kändisarna. om man ogillar gaygalan är det egentligen vår mest folkliga svenska kultur så som den framstår i kvällstidningar, veckopress och reklamteve som man är obekväm med. homosar är alltid i minoritet på scen. att kent spelade och var nominerade var symptomatiskt.

att vår bok har lite med folklig kultur att göra är ju ganska uppenbart. jag som inte ser på teve visste ju knappt vem någon på scen var. roger fick viska i mitt öra.

Anonym sa...

Jag vet inte om jag håller med om detta med att QX skulle stå för det folkliga… Ja! Kanske utifrån ett svennebög-perspektiv… Inte konstigt att vi sällan förstår varandra…

Anonym sa...

Dude, hur definierar du folkligt om inte Kent, Stieg Larsson och schlager räknas dit? Folkligt är väl per definition "svennebögigt"?

Anonym sa...

Jag tror inte att det som är folkligt är statiskt så att man kan peka ut det. Det finns en kontext som är viktigt, Till exempel: det är skillnad på att vilja vara på QX-gala och att vara där, skillnad också på att läsa QX och att göra den.

Stefan sa...

folkligt är väl just det som kan mätas statistisk. den mest sedda filmen, mest lästa boken...

men galan har mycket lite med bögigt att göra. det är svennigt. punkt.

Anonym sa...

Ja, så kan man också välja att tolka det.