torsdag 14 augusti 2008


Jag har länge tyckt att det borde finnas ett riktigt debattforum för homofrågor. När Kom ut fanns – och jag försökte vara en regelbunden puggröst där – försökte jag pracka på dem idén med en riktig debattsida flera gånger, men det blev inte så. Nu när qx.se försökte få igång en debatt om vanliga män som har sex med män vs utflippade fjollor och drugor blev det tydligare än någonsin att det nog vore bra om vi luftade vissa grundläggande frågor öppet. Jag tror till och med att björnarna (det är alltid björnar som ska vara "vanliga" – vanliga män som identifierar sig som djur... I rest my case... ) som skrev de dåligt genomtänka artiklarna skulle få tänka ett par varv om det fanns någon debatt att tillgå.

Min uppmaning till QX och andra homomedier: utnämn en debattredaktör som kan hålla en anständig grundnivå (den saknades i det senaste meningsutbytet) och få igång samtalet på riktigt.

20 kommentarer:

Petter sa...

haha.. condoleeza är björnofob! Själv är jag inte heller djurvän, även om jag gillar håriga män.. ;)

Roger sa...

Okej, Pettan. Då vill vi se att du raderar ditt konto på EUROWOOF den här veckan.
; )

malte sa...

Vilka grundläggande frågor menar du Stefan?

Anonym sa...

Jag uppfattar inte debatten som en debatt mellan vanliga puggor vs. "de andra" utan som en diskussion om vart den "svenska" HBT-rörelsen är på väg. Men det ballade ur redan från början med en önödig positonering. Fast det är på något sätt ändå uppfriskande och vore bra om ni också kunde delta i diskussionerna på QX.se (vad hände med Kom Ut förresten, insåg att den bara försvunnit utan att man fattar varför. There have to be kind of reason)

Anonym sa...

Jag uppfattar inte debatten som en debatt mellan vanliga puggor vs. "de andra" utan som en diskussion om vart den "svenska" HBT-rörelsen är på väg. Men det ballade ur redan från början med en önödig positonering. Fast det är på något sätt ändå uppfriskande och vore bra om ni också kunde delta i diskussionerna på QX.se (vad hände med Kom Ut förresten, insåg att den bara försvunnit utan att man fattar varför. There have to be kind of reason)

Anonym sa...

Oj, kom visst två gånger. Ursäkta dubbelorgasmen!

Petter sa...

roger - nu var du sen. Kolla efter min profil där så får du se.. ;)

Anonym sa...

försök säg "vanlig" med munnen full av kuk!

Anonym sa...

Försök säga "heteronormativ" med munnen full av fitta.

Anonym sa...

Ok, fitta!

Stefan sa...

Petter, jag är rätt ny i min interaktion i björnskogarna, men alltför många är påfallande misogyna, fjollofoba och med ett drag av självhatande straight-acting-attityder. Att de sedan ser sig själva som talande djur ur en fabel ser jag nästan som en förmildrande omständighet...

Malte, de grundläggande frågorna - enligt min helt subjektiva uppfattning - är: hur formulerar jag mig själv i förhållande till en hbt-rörelse, en (eller flera olika) bögidentitet, maskulinitet, fjollighet, monogami, assimilering vs subversiv underground, egen kultur vs tydligare synlighet i huvudströmningarna mm

Anonym, jag missade på vilket sätt debatten skulle handla om var hbt-rörelsen var på väg. Jag tyckte det var en ny straight-acting-debatt bara

Michael Arvidsson sa...

Jag håller def. med dig. Den diskussionen - som gick i flera trådar - var fan det mest spännande (och sorgliga) som hänt på många år på qx - och crusier...Det sorgliga ligger i den fullständigt horribla gruppposition man från alla håll och kanter sätter sig i med den enda rätta sanningen....vilket är förödande om man på någon måte försöker se/skapa/drömma en gemensam position som HBT(q) are...

Anonym sa...

Nu måste ni snart sluta använda ordet "pugga". Seriöst.

Stefan sa...

Pugga kommer vi aldrig att sluta med. I alla fall inte så länge du inte har börjat använda det... ;)

Petter sa...

Ordet pugga är ett viktigt politiskt slagträ! vi hyllar de förkastade gamla bitterfittorna på heta linjen med att föra denna stafettpinne vidare och vi kommer använda det så länge det väcker så pass mycket anstöt att folk vill att vi slutar med det!

Ugglan sa...

Detta ständiga krav på debatt. Nu ska vi sätta och ner och prata igenom hur jag ser på mig själv. Och så kan du berätta om vem du är. Så kanske vi kan enas (långt ner på vägen) om att vi trots allt inte är så olika. Gud, vad skönt. Det känns lite som att vara tillbaka i någon självutvecklingsgrupp i gymnasiet (livskunskap tror jag det kallades).

Nej, jag är så trött på HBT-rörelsen och den akademiska falang som nu helt tagit över. Precis som alla viktiga rörelse, bland annat vänstern och feminismen, som gick från en gemensam kamp till ett internt navelskåderi för akademiker som ville göra karriär. Fler av oss än någonsin blir nedslagna på stan. Och så är det stora ämnet för dagen om det är rätt att kalla någon för "honom" eller "henne". Nej, kampen börjar inte framför datorn eller på Stockholm Universitet - utan på gatorna.

Lillprinsen http://lillprinsen.blogg.se sa...

kära Uggla ... något håller på att hända och vi har alla olika ord för det ... men vi känner nog alla av det ... en förutsättning för att jag/vi/någon ska kunna försvara den lilla killen på 20 nånting i rosa linne o grön kilt som blir nerslagen ... är ju bl a att vi på något sätt känner igen oss i honom ... idelaet redan idag i bögvärlden är en sorts lite snyggare Svenne Banan ... och det blir allt finare att vara "vanlig" ... och allt viktigare att tala om att "jag är minsann vanlig" ...

visst, vi vinner respekt ,... men alla de stackare som inte får plats under paraplyet "vanlig" ... förlorar, definieras bort ...

Ugglan sa...

Lillprinsen; Men det är nog det - jag behöver inte kunna identifiera mig med en person för att ta honom/henne i försvar (homo eller ej). Även om en person som bär "rosa linne och grön kilt" förtjänar en örfil för sin dåliga klädsmak. Skämt åsido, det är klart att vi måste hålla ihop. Och det är det som all denna akademiska diskurs motverkar. den är ett gift som skapar onödiga motsättningar och fokuserar på olikheter istället för likheter. Det är dags att lyfta blicken lite. Och näven.

Bippo sa...

Är det inte bara bättre att konstatera att allting är värdelöst?

Den Ystre sa...

*nyfiken fråga till bögar*
.är det inte lite jobbigt att vara bög om man typ skulle avsky "bögkulturen" eller om man inte identifierar sig utifrån faktumet att man är bög? går alla bögar omkring hela tiden och känner sig sexuella och bögiga?
den innovativa bögkultur bloggens mästare efterlyser, den där som ska ha varit en sån viktig del av avantgardet i alla fall historiskt - är ju speciell i den mening att den inte är bögkultur som vill "belysa erfarenheter" av att vara bög.