måndag 29 september 2008

Slumpmässig identitet


I septembernumret av tidningen QX kommer skådespelaren Magnus Betnér ut som bisexuell. Men han tillägger: "Det är mest en slump att jag inte haft sex med en kille." Ursäkta, men har jag missat något här? Är sexuell identitet något som bara existerar i teorin och inte i praktiken? Och isåfall, hur långt ska man dra det resonemanget? Det väcker en del frågor. Om man känner sig som svart, är man svart då? Kan man förvänta sig att omvärlden skall behandla en som man fast man har D-kupa? Om en skäggig man vill komma in på flatställe för enbart tjejer, diskrimininerar de honom om han egentligen känner sig som kvinna?

Om vi saktar ned hela genus och queerdebatten, vad hittar vi då? Jo - sex. Sexualitet handlar om sex. Allt utgår ifrån sex. Hur mycket man än kan känna igen sig i olika kulturella identiteter, så är det bara en tunn fernissa över den verkliga sanningen. Sex definerar oss. Sex är obarmhärtigt, och ingenting vi väljer. Det styr våra liv och identiteter. En bög är bög därför att han är en man som har sex med män. Inte för att han tycker att Kylie Minogue är raffig - det är bara ett litet bonus.

Genushysterin i Sverige idag verkar handla om att plocka poäng. Vem är mest offer? En svart transperson, eller en handikappad flata? Och hur plockar man lättförtjänta poäng som en fin heteroman? Säg hur mycket du gillar bögar, eller gå ett steg längre som Magnus Betnér och säg att du är bisexuell. Du behöver ju inte ens suga kuk för att genomföra den cyniska PR-kuppen. Jag menar - hur mycket jag än gillar Amy Winehouse, så har jag inga planer på att komma ut som judisk kvinna. Vi lever i tider där det mest chockerande är sunt förnuft.

Jag skrev som bekant en debattartikel i Aftonbladet kring att Glenn Hysén skulle tala på förra årets Pride, trots att han knackat bög på en toalett. Min poäng var att om man ska ha russinen, måste man sväla hela homokakan. Äcklas man så mycket av bögsex att man spöar upp en man som stöter på en, så kanske man inte ska vara maskot på Pride liksom. Och om man aldrig har haft sex med en av samma kön, kanske det kan tyckas lite skrattretande att komma ut i gaymedia som bisexuell.
Ska man kramas av bögvärlden får man kramas på bögvärldens sätt. Innan Magnus mottar vårt välkomnande vill vi se honom på alla fyra med en kuk i munnen. Och det är nog ingen slump om vi inte får det..

27 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte läst intervjun, men såvida B fantiserar om/ attraheras sexuellt av killar i sin närhet är det väl ok att kalla sig bi tycker jag. Vet dock inte vad han menar med "slump", vilka de omständigheter är som gjort att han inte kommit till skott.

Man kan ju vända på förhållandena, hur man skulle reagera om B bara haft sex med killar men aldrig fått till det med någon tjej osv... Finns inte en sexuell identitet före oskulden?

/Bisnubbe

magnusiamsterdam sa...

jag var bög innan jag sög kuk. Definitivt.


Tror inte att du gör dig kompis med transpersoner. De är väl det kön de känner innan operationen (om det är vad de vill) likaväl som efter.

Personligen har jag ingen aning om vem killen är, men jag tror du har mer problem med honom än med hans evt. sexualitet.

Praktik är inte avgörande för definition.

hejhej
magnus

Petter sa...

Där håller jag inte med. Vi defineras såklart av både praktik och av omvärldens definition av oss. Såklart att du var bög innan du sög kuk, och du blev säkert ofrivilligt definerad av andra ungar redan innan du började suga kuk. Är definitioner av sexualitet sexuella bruksanvisningar - eller något man lärt sig på genusvetenskapen?
Jag är för att alla ska få definera sig som det de vill, men om definitionen är så långt ifrån praktiken att egen definition och praktik ALDRIG mötts, så blir definitioner till slut löjliga. Då behöver vi inte använda dem. Men jag tycker det vore opraktiskt att inte enkelt kunna signalera till andra vad man vill ha i sängen.

snurre sprätt sa...

Utan att ha läst intervjun med Betnér tänker jag mig att det är precis det du säger i sista kommentaren han är ute efter. Det vill säga att skapa ett utrymme där saker INTE är definierade, där man får göra/låta bli att göra/kalla sig exakt vad man vill utan att folk nödvändigt ska behöva ha åsikter. Och det är klart att det irriterar alla som behöver de här definitionerna. Mig med ibland, förstås. Men du menar väl ändå inte att jag, bara för att jag en gång haft sex med en kvinna men i allt annat betraktar mig som heterosexuell, skulle ha större rätt än Betnér att tala om det? Förutsatt att jag var intressant nog att platsa alls, alltså.
Han har åtminstone något att säga och vill vara med och prata om det. Även om jag kan tycka att han gör det i fel forum. Han om någon borde ta bladet från munnen i kvällspressen. Som han ju hatar, men som har de läsare som behöver läsa det.

Petter sa...

Nu handlar det ju inte om rätten att definera sig utan i vilket kontext man gör det. Din personliga frihet till ett utrymme utan definition är din privata rättighet - vad du går ut med i media är offentligt och självklart något andra kommer ha åsikter kring. Därför att det väcker intressanta frågor. Är allting subjektivt och är all definition av ondo - eller har definitioner en praktisk funktion?

Stefan sa...

Jag håller inte riktigt med sättet som du formulerat dig på i inlägget, Petter. Kopplingen mellan identitet och praktik ser jag som mycket mer komplicerad och delvis lös. Det är därför vi gör skillnad på bögar och män-som-har-sex-med-män. Praktiken och identiteten överlappar inte alltid och gränserna kan kännas omöjliga att dra på ett tydligt sätt.

Däremot håller jag självklart med dig i sak. Att kalla sig bisexuell utan homosexuell praktik när man är i vuxen ålder och har ett fungerande (heterosexuellt) sexliv känns som en koketterande skrivbordsprodukt. Och tvärtemot vissa av kommentarerna ovan ser jag det inte som odelat subversivt att en företrädare för normen och sätter en twist på sin identitet på det sättet. Sen är det ju självklart så att han kan ha känt begär till andra män och identifiera sig som bi utan att ha legat med killar. Sure. Men då är frågan varför han går ut med det i media och varför QX ser det som något man kan koka ihop ett huvudjobb på.

Jag är extremt trött på den rådande tävlingen om vem som är mest underordnad och har mest rätt att sparka uppåt i ett land där vi alla tillhör en extremt liten och överpriviligierad global överklass, men samtidigt är det ju alltid problematiskt när man försöker sudda bort sin egen position.

Det är svårt att hävda en bögidentitet om man inte är en man som har sex med män. Så är det. I sin innersta kärna är det en identitet som handlar om känslan av att vara utdefinierad ur det maskulina kollektivet, att ha en sexuell praktik som andra män ger öppna uttryck av äckel och skräck inför. Som potentiellt generar våld. Det är som sagt inte den vi älskar eller vad vi lyssnar på för musik som definierar omvärledens syn på oss – utan vad vi gör i sängen.

Är en icke-biologisk man som har sex med män bög? Spelar det någon roll? Är en biologisk kvinna med bröst som kallar sig för man och har sex med män subversiv eller bara heteronormen med en hegemonisk twist? Allt sånt tål att tänka på och diskuteras. Ytterst handlar heteronormen om att penis fits vagina och allt annat är detaljer och hårklyverier.

BippoQueer sa...

EXAKT som jag trodde! "Han har aldrig sugit kuk!" var min första tanke när han outade sig! En stor jävla PR-kupp, är vad det är. Och det är samma med det där jävla Jesus-skämtet. Jävla nolla!

BippoQueer sa...

Men QX...som vanligt...köper ALLT!
(om man är snygg)

Ugglan sa...

Är det någon mer än jag som minns ett avsnitt av Sex and The City där Charlotte hänger med ett gäng lesbianer? De konfronterar henne slutligen och frågar om hon är en av dem. Charlotte kommer med massa ursäkter om hur coola och frigjorda de är varpå någon kontrar "Men slickar du fitta?". Och så är det väl trots allt, snacka går ju, men suger du kuk eller gör du det inte. Är B bisexuell? Ja, i fantasin. Och där kan ju allt hända. Men det är, som alla vuxna vet, skillnad mellan fantasi och verklighet.

http://www.hbo.com/city/episode/season2/episode18.shtml

Petter sa...

Amen. Det är INTE en slump vilka fantasier en vuxen sexuellt praktiserande människa agerar på!

Alexander Chamberland sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Alexander Chamberland sa...

Jag håller med om att frågan är lite problematisk. Men känner Betnér sexuell attraktion till killar är han ju faktiskt bi. Sen tycker väl jag att det är tråkigt att han valt att hålla sig inom normen och bara haft heterosexuella relationer. Men vi vet inte, kanske är hans nuvarande fru den enda personen han någonsin haft sex med...

Det som däremot är lite problematiskt är om en person som identifierar sig om bisexuell, men bara har levt heterosexuellt kommer och påstår att han/hon minsann känner HELA (delar ut av den är det väl möjligt att de känner) förtrycket som HBT-personer dagligen möter. Men Betnér sa inget sånt.

Jag tycker det är koolt att han kom ut, däremot tycker jag att det var lite onödigt av honom att säga att han inte haft sex med någon kille, för det förstärker stereotypen av att bisexuella egentligen inte är bisexuella, utan antingen hetero eller homo, och bara identifierar sig som bi för att det är PK (visst finns det ett fåtal som gör detta, men lååångt ifrån alla).

Det är mina tankar kring det.

Anonym sa...

Har ni sett det här? http://www.aftonbladet.se/webbtv/kult/comedytv/article3341091.ab

Bobby sa...

Äh, låt folk definiera sig som de vill för tusan. Vem tar skada av att Magnus Betnér kallar sig bisexuell i media? Inte en jävel. Förutom kanske någon puckad Kristdemokrat som får små spasmer varje gång någon nämner HBT offentligt, och vem fan bryr sig om vad dom tycker?
Är den så kallade "gayvärlden" (suck) nån jävla exklusiv klubb som man bara kan bli medlem i om man utfört oralsex på någon av samma kön? HBT-personer vill bli accepterade och integrerade i samhället på alla plan, vilket ju är självklart. Men vi själva är så jävla måna om att hålla vår egen lilla homobubbla för oss själva att vi inte tänker på att vi inte tjänar ett piss på att hela tiden påpeka vårt eget utanförskap. Och historien med Glenn Hysén är ett praktexempel på hur fort HBT-personer hugger på minsta lilla grej. Så fort vi ser en chans att spela offer/martyrer så gör vi det. "Jag fick inte komma in på krogen för att är bög", "jag fick inte jobbet för att jag är flata", "jag fick inte gå före tanten i kön på Ica för att jag är transa", etc. Visst, ibland stämmer det säkert, men ofta gör vi hönor av ytterst små fjädrar. Glenn Hysén "knackade" inte bög, han reagerade instinktivt på att någon tog honom på kuken när han stod och kissade. Jag vet inte i vilken twisted reality som sådant tafsande bör anses som oskyldigt flörtande, men jag kan säga att jag hade också klippt till, vare sig det var en man eller kvinna, homo eller straight.

petter sa...

Bobby - det verkar inte som att du hängt med. Glenn må ha gjort vad som helst - min fråga var varför Pride fiskade efter hans godkännande. Min debattartikel handlade om att varken Pride eller han ens tänkt nämna toalettincidenten inför hans tal.
Vad gäller hönor av fjädrar så tycker jag att du är bortskämd. Såklart vi ska bråka om oförätter och diskriminering, även om det handlar om att säga ifrån om nån kallar en bögjävel på Ica. Du må tycka att såna frågor är triviala och det är ett tecken på att du har det bra, men då är det du som lever i en bubbla. Se dig om i världen - ta inte våra nya rättigheter för givet.

Bobby sa...

Petter - Jag tror inte att Glenn Hyséns taluppdrag på Pride hade något med godkännande att göra. Temat var sport och han är en av våra största sportprofiler och han har redan tidigare varit drivande för att synliggöra och minska homofobin inom idrotten. Ett ganska logiskt val, tycker jag. Incidenten i Frankfurt togs ju upp i talet enbart på grund av att en massa HBT-personer protesterade mot att en "bögknackare" skulle invigningstala.
Och jag tror att du missförstod mig. Om någon kallar en för bögjävel så ska man självklart reagera, jag menade på att många bögar och flator läser in homofobi i situationer där det egentligen inte finns. Blir man orättvist behandlad så tar man genast för givet att det är på grund av ens sexuella läggning. Man gör sig till offer, helt enkelt. Det var det som hände i Hysén-historien. Bara för att mannen som Glenn klippte till råkade vara homosexuell så ställde sig alla på hans sida. "Stackars nerknackade bög!". Att han tafsade en vilt främmande man på kuken verkade irrelevant, för han var ju bög och därmed omedelbart ett offer. Däri ligger skillnaden: alla rasade över att Glenn Hysén slog till en bög, när det han egentligen gjorde var att slå till någon som ofredade honom på ett vidrigt sätt.
Jag jobbar för RFSL och lever verkligen inte i en bubbla, jag fajtas med fördomar varje dag. Men man måste som hbt-person inse att inte alla orättvisor man utsätts för handlar om att man är bög/flata/trans.

Petter sa...

Här har du helt fel. Ingen rasade mot att han slog killen - medvetslös bör tilläggas. Det vi reagerade på var att han skulle tala på Pride och i sina uttalanden innan sade att den bögen varit sjuk i huvudet. Det e helt upp till dig hur du ser din roll i förhållande till strejta -men ingen av mina strejta polare skulle bli så äcklad att han slår någon medvetslös för tafs. Skulle glenn slagit en brud om hon tafsat? Nej. Och det spelar ingen roll för mig egentligen - men jag ifrågasätter att bögar nöjer sig med acceptans på de villkoren, på en festival som ska handla om stolthet.

Bobby sa...

Jag kan bara säga att jag inte hade något emot att Glenn Hysén invigningstalade. Nåt fel i skallen var det uppenbarligen på killen som tafsade, det måste det vara om man beter sig på det sättet. Och det är möjligt att Hysén använde mer våld än om det hade varit en kvinna, men det kan vi bara spekulera om. Det jag retar mig så förbannat på är att det fokuseras så jävla mycket på att mannen som slogs ner var bög. Det talades till och med om att Hysén kunde bli åtalad för hatbrott. Det är ju helt jävla stört. Det föutsätter att han slog ner mannen för att han var bög, och det tror jag inte var fallet. Han slog ner mannen för att han tafsade. Och han sa aldrig "den BÖGEN måste ha varit sjuk i huvudet", han sade "den JÄVELN måste ha varit sjuk i huvudet". Åter igen läser man in homofobi där den egentligen inte finns. Anders Selin undrade i en debattartikel i DN varför en man som "gjorde närmanden mot en annan man" ansågs vara sjuk i huvudet. "Gjorde närmanden"?!?! Det är fanimig bara i den twistade gayvärlden som oinbjudet tafsande på en toalett kan likställas med närmanden. Hade det varit en heterokille som hade tagit en kvinna på fittan så hade alla stått på hennes sida.

Anonym sa...

Till Bobby. Skaffa lite hjärnceller och se att våld mot kvinnor och bögar hör ihop, och hur pinsamt självhatande din attityd är.

Bobby sa...

Anonym: Självhatande? Snacka om att vara ute och cykla. Jag kan sammanfatta min åsikt i hela den här frågan så här: Glenn Hysén må ha använt övervåld, det säger jag ingenting emot. Hans reaktion på att någon ovälkommet tog honom på kuken var subjektiv och får stå för honom, vissa hade säkert reagerat annorlunda, vissa hade säkert reagerat likadant. Däri ligger dock inte debatten. Kvinnovåld och hatbrott hör ihop på ett visst sätt, men ändå inte. För som jag skrev, om Hysén hade varit en kvinna i samma sitaution så hade reaktionerna varit helt annorlunda. Mannen som tafsade på Hysén provocerade fram en våldsam reaktion. Det var han som gjorde fel. Sen kan man anse att det var jävligt onödigt att slå honom medvetslös, det tycker jag också, men det hör egentligen inte hit. Att utesluta Glenn Hysén från officiella gaysammanhang för att han fredade (om än våldsamt) sig mot antastning är befängt. Måste man älska ALLA HBT-personer om man ska invigningstala på Pride, även de som är dumma i huvudet och tafsar på andras könsorgan? Måste man acceptera sådant uppförande för att som hetero accepteras som "homovän" i gayvärlden? Då har den sexuella liberalismen i homobubblan gått lite väl långt.

Anonym sa...

Usually, a brand new website takes about six months to one year to appear in the SERPs of Google,
assuming the service provider is worth their salt.
If the executives promise high traffic then understand you are talking
with a non-SEO person. It would be optimum thought to select the local SEO service after
checking the rank of their website. Out of those 6 keywords, further reduce the
number of keywords. SEO must be implemented by
following a step by step process. Enough said.
Domain Authority is influenced by:. Second tool for
power suite is website auditor. Make buying easy for the customer and they will return often.
For those of us who are using the internet to make money, we all know that it is absolutely essential to get visitors out to our websites.
Search engine optimization is necessary for
online businesses because it lets your website get found. However, in general, SEO
services involve using standard and compliant coding.
Let us assume that at this point you have 6 keywords.
An SEO strategy should combine a number of elements that work together to get results for you.

Know how to get better rank. A well-formed internal linking structure and good sitemap can ensure all pages of a website being indexed by a search engine.

With most visitors noting the first 3-5 web links of the
first page, further sustained SEO efforts bring the company web link to that web
positioning high up as much as possible. Keep in mind that Google
doesn’t really like page rank manipulation, even if it’s internally
on your site or externally by backlink spamming. They are looking up the the keywords you
did research on to find what they are looking for. com is one of
the premier portals on the World Wide Web which has been
formulated with the intention of providing SEO
Hosting options for webmasters around the world who seek a way to ensure that
their websites reach the top ranks of all major search engines.


Take a look at my site; visit the following post

Anonym sa...

These five free basketball game apps for the i - Phone will
surely help you get your game on. Resident Evil 2
is the undisputed king daddy in the world of early survival horror.
The player guides Phen through 10 levels of dungeon gameplay, finding a whole host of weapons and other items as well.


my webpage ... gratis spiele

Anonym sa...

Please let me κnoω if yоu're looking for a writer for your weblog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd rеallу like to wrіtе some
content foг your blog in еxchange fοr а link baсk tο mine.
Pleаѕе send me аn email if intегеstеd.
Manу thanks!

Неre is my ωeb-site - online radio
My webpage: onlineradio

Anonym sa...

The fact that Toyota сhоse to upgгаԁe the exterior ѕtyling,
interiоr quality and interior roominess of the
геdesigneԁ 2012 Yarіs hatchback
rather than upgrading the pοwertrain sаys а lot about how Toyota views the needs of small car buyеrs.
The linе comes off thе boat automaticallу оnce it hits а fish, which means thаt the user cаn catch a fish of virtuallу any
sіze. A MОBΙLE APP GIVΕЅ THE STАTION A DIRECT MARKETІNG СHANNEL TO
COMMUNICΑTE WIТΗ THEIR LISTЕNERS.


Ηeгe is my web blog - videos von youtube downloaden
my web page - internetradio

Anonym sa...

Nonetheless, done skillfully over a long period of time, two colluding players can
gain an advantage over the rest of the table.

The first thing you must do is to separate the amount
of money that you want to play with. There’s no need to go down to the
regional chess hangout, or smokey bar.

Also visit my weblog: Www.Spielespielen24.de

Anonym sa...

If you have already tried everything else, however, and
none of it has been effective and you can get authorization from your
physician, gastric bypass surgery might be a good
option for you. However, diabetics should never drink
anything with this substance in it as it has a very bad glycemic reaction on the body.

Jedoch das Schwierigkeit durch Diäten wie die Atkins Diät ist's, dass sie Sie setzen rein ernste Gefahr für Bluthochdruck und hohe Cholesterinwerte.

my homepage ... Www.Dnscook.Net/Hostip.Php/5-10Kgabnehmen.De

Anonym sa...

But as crucial is having a presence on the play
field and also where you set up. They also claim that a strong resale market has additional benefits to the publishers and developers such as
hooking people on series of video games and getting them interested
to buy new versions as they hit the market. San Juan is a card game derived from this revolutionary board game and designed by the same creator
Andreas Seyfarth.

My page http://Siaconsretdoll.railblogs.com