tisdag 11 mars 2008

Mobbade barns självhat


Så här lyder motivationen i QX till att man valt Shahab Salehi till Sveriges sexigaste man:
"Hans kropp. Hans röst. Även om Leo är en brutal och våldsam film, är det vänskapsbanden mellan killarna och tårarna i filmen vi minns bäst. Och Shahab så klart. Hans persiska ursprung gör honom spännande och vi drunknar i hans mörka ögon. Shahab påminner om den stökiga killen på skolan som vi var hemligt förälskade i - och han känns lite farlig."

29 kommentarer:

Masn sa...

malebonding har alltid varit qx starka sida.

Anonym sa...

Jag behöver en förklaring av det här blogginlägget. Det andas någon slags kritik, men jag förstår inte vilken...

Danne sa...

eh.. att bögar dyrkar straighta killar som påminner dem om de farliga killarna i skolan kanske?

Anonym sa...

Och varför är detta ett problem?

danne sa...

kanske för att bögar upprätthåller den straighta mannen som härskare. Ingen annan minoritet sätter sig själva så uttalat i underläge. stället för den gamla vanliga tragiska offermentaliteten, skulle det vara kul om de darrande småflickorna på QX istället för att tråna efter den farliga strejta killen, själva såg sig som mannen, den med stake? De älskar ju schlager - kan de inte drömma om att spänna på peter jöback?

ebba sa...

you go danne!

Anonym sa...

Nys. Självklart kan den darrande småflickan spänna på den farlige strejta killen.
Härskar gör man genom att ta för sig, inte genom att knulla sin spegelbild.

Danne sa...

och du tycker att texten handlade om att den darrande småflickan spände på den farliga killen, eller..?

Anonym sa...

ett annat ord för male bonding i denna tappning är självhat. den där listan är år efter år en uppräkning av straighta killar som qx-bögar ser upp till eftersom en bög givetvis inte kan vara sexig...

Anonym sa...

precis

Anonym sa...

Nej ingen spände på någon i den där texten, även om ni vill ha det till att qx ställde sig med rumpan i vädret och koketterade för nån slags norm de runkar till. (Vilket naturligtvis är i sin ordning. Varför skulle man låta bli att tråna?)
Men man får hålla isär listan i sig och enskilda motiveringar. Texterna kommer till av skribenter, i Sahelis fall av Öhrman, och sen ventileras de i bästa fall på något redaktionsmöte, och visst kan de i processen trampa i trötta cirklar av qx-jargong och heterofili. (En jargongfri tidning vore märkligt dock...)
Men listan i sig har ett visst statistiskt underlag. Hur många kända bögar finns det att välja mellan för den stackars redaktionen? Det är bara 10 platser, och minst en av dem upptas av en bög. Sen finns där ett ganska brett spektrum för många smaker. Svårt att se det där normrunkandet återspeglat i listan som helhet.
Förstår att förstaplatsen är infekterad men DET har väl med mobbad barndoms självhat att göra.

Old School sa...

Äsch, jag tycker QX-listan är fab. Den står för en gammal pre-Stonewall-fjollkultur där bögar var halvkvinnor som trånade efter farliga män som satte på dem och rånade dem. You go girls!

DjurgårdsEmma sa...

ja precis. det var bättre förr när man blev rejält knackad av något råskinn som det luder man var!

Lillprinsen sa...

Det finns flera nivåer

För en del kan det vara som en befrielse att lite på kul beskriva sin kärlek till den absolut 100% politiskt korrekte väl påläste bögen.

För andra kan det vara en kick att göra tvärtom; att idålifiera dendär killen som knappt vet vad gay är, som man inte "får" falla för - för han kommer aldrig falla tillbaks.

QX-journalisten har valt den andra varianten ... på gott o ont.

danne sa...

Det är ju inte politiskt inkorrekt och radikalt att uppfylla urgamla schabloner om bögen som hjälplöst trånar i sandlådan - tvärtom. Ur ett sexualiserat perspektiv hade det varit ok, om det verkligen handlat om att ta för sig. Inte nu, i en tidning som med sin Gaygala valt att inställsamt slicka det straighta samhällets röv..

Malte sa...

Självhat? Hämnd snarare.

Anonym sa...

hämnd vore att inte tråna, utan spänna på. Bögar som sitter och röstar om hur sexiga de "farliga strejta männen" är inte att hämnas, tvärtom. Offer!

Julia sa...

Det är alltså ingen som reagerar på persisk=spännande?

Ok, då var det bara jag.

Måns sa...

hej julia

det ingår i konceptetet "the great dark man"

Danne sa...

jag reagerade också på det, men det var bara en av många anstötliga punkter så jag blev så trött..

Tensta Ebba sa...

Ja, jag fastnade också persisk=spännande.
Underbygger QX den västcentriska bilden av den orientaliska mannen som den andre?
Ska de börja beskriva afrikanska män som mystiskt mörka, med rytmen i blodet? Ifrån mörkrets hjärta.

Anonym sa...

Snart beskriver de väl Tomten som rödklädd och skäggig också. Så jävla omedvetna de är!

Petter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Shahab är ju inte särskilt snygg, ser mer skogstokig ut.
Men snubbarna på QX är ju som vanligt mindre begåvade.

Home Theater sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Home Theater, I hope you enjoy. The address is http://home-theater-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonym sa...

Det ligger allt möjligt grumligt och pyr i den där QX-texten...kolonial dassighet à la "Den ädle vilden" bla...

/J

Anonym sa...

Det är uppenbart att qx har en snårig uppgift som vänder sig till så heterogena homon(HBTQ RSTUVWXYZÅÄÖ).

Anonym sa...

yta yta yta...allt handlar bara om utseende och hur vältränad man ska vara...

Anonym sa...

Fy fan. Not only is this choice of Sweden's sexiest man a display of insecurity of gay men romanticising straight men, it is yet again the typical Nordic "fetish" for dark, brown-eyed men from repressive non-European cultures. This over-glamourisation or "guilt fetish" of non-Europeans is simply inverted racism. "Let us prove to everyone and ourselves how liberal we think we are and choose a non-Nordic or non-European." It is political correctness in its usual phony ugly form. It is also a hidden form of self-hatred or guilt for living in a prosperous, historically progressive part of the world that allows gays to be equal to straights in the eyes of the law. Grow some balls, Swedish men! Stop feeling this blue-eyed hatred for oneself and stop fetishising YOUR self-created idea of ethnic/exotic masculinity.