torsdag 6 mars 2008

Rambo - bögvännen?Sly Stallone använder sig av ett gammalt kärt grepp i Rambo 4 när han ska förklara hur vidrig den burmesiske befälhavaren är. För det räcker liksom inte med att han beordrar utplånandet av hela byar, slaktandet av småbarn, våldtäkter av kvinnor, eller att han uttråkat tittar på när hans soldater iscensätter kombinerade vadslagnings och avrättningslekar. Nej, för att vi VERKLIGEN ska förstå hur vidrig han är så är han förstås...pugga. Så långt var jag med, och inte särskilt förvånad (mina förväntningar på Rambofilmer ur progressiv genussynvinkel är...eh...sådär).
Nej, det som förbryllade mig var att scenen när den ondaste snubben ska ha sex med en annan snubbe var så stillsam, medan de straighta soldaterna gruppvåldtog och skändade sina kvinnor. Borde han inte varit ännu värre, om man nu använde sig av bögandet som ett sätt att markera vem som var det största svinet i filmen. Jag var förvirrad, ända tills jag träffade Negar på Kulturnyttsredaktionen.
- Men Roger, sa hon och spärrade upp ögonen bakom sina fyrkantiga glasögon, förstod du inte? Han var ju PEDOFIL.
Och jag som trodde att killen han låg med bara var var en väldigt kort burmes.
Å andra sidan fick jag min gamla världsbild återställd och bekräftad

8 kommentarer:

Å sa...

hahaahaha

transperson sa...

åååh gumman, du är så förvirrad.

Masn sa...

Vadå? Var rambo barnet?


Hmf.

Fred sa...

Jag såg direkt att det var en grabb, typ 12-13 år :) Så skurken var givetvis pedofil. Tolkade det inte på något annat sätt.

Bra film för övrigt. Man mår alltid bra av övervåld på film.

Ondskan sa...

På bilden ser han iaf ut som en tjurig unge. Rambo alltså.

Lillprinsen sa...

jag kan inte analysera Rambo
jag kan inte gå o se hans filmer
jag stör publiken
jag skrattar hela filmen

Fred sa...

Jag ser nog hellre Rambo än vilka svensk dyng-film som helst.

Emma sa...

Men det fattar ju minsta småbarn att det var en liten grabb! Men ja, könsordningen i Rambo IV lämnade väl en del övrigt att önska och bilden av onda/goda var väl inte direkt nyanserad. (Dock hade Rambo i Rambo II - apropå könsroller - suttit duktigt illa till i Rambo II om han inte blivit räddad av hjältinne-Co.)