onsdag 14 maj 2008

Och så lite pugghistoria!Ska det va' så ska det va'. Den franske författaren Jean Genet är självklart en av pugghistoriens stora med böcker som Tjuvens dagbok och Matrosen och stjärnan. Han skrev och regisserade även den här kortfilmen, Un chant d'amour (En sång om kärlek), och jag minns att när jag såg den på Cinemateket någon gång för hundra år sedan tyckte jag att den var oerhört sexig. Jag har inte ändrat åsikt. Det här är porr förklädd till poesi.

8 kommentarer:

Stefan sa...

alltid älskat den kortfilmen. så jävla mycket lust överfört genom ett litet halmstrå...

men under arbetet med lubiewo har jag mest undrat över varför genet är så kackigt översatt till svenska... finns det ingen franskkunnig där ute så vill ta sig an böckerna igen?

Lillprinsen http://lillprinsen.blogg.se sa...

tog lång tid att ladda ner ,... men vackert ...

Petter sa...

ja, den här är så fantastisk. Aldrig efter 1950 har någon varit smart och subtil nog att säga aktiv eller passiv med cigarettrök.. Jag tycker det är en kärleksfilm. Vive Le Genet!

Daniel sa...

Ett, var är nyöversättningen av Genet? Håller helt med dig, Stefan.

Alltså den där halmstråscenen är något av detta bästa sexet som finns på film. Den borde varit med i Tomas lista, som han skrev om för några månader sedan.

Tomas sa...

Daniel sweetie, läs inlägget med listan igen. I övrigt håller jag med er alla även om jag tycker att det är lite obehagligt att vi står enade som en enda Jonas Gardell.

Emma sa...

Ohhhh. Missade att se den här sist Tomas tipsade om den, tack för påminnelsen! (Såg förresten precis Beau Travail. Hur placerar den sig på era eventuella listor?)

Lillprinsen http://lillprinsen.blogg.se sa...

detdär med franskkunnig gjorde lite ... ont ... ja jo visst borde man, men ändå ... finns säkert någon som ...

Roger sa...

Jag kommer ihåg när den här visades på...var det södran, under någon shamefestival eller något liknande. Hetrohipsterna satt och hånskrattade sig igenom filmen. Jag hatade dom.