söndag 9 september 2007

Jayne County Superstar

Idolträff 2:

Lassie aint got nothin' on my shit. Jag mötte nämligen världens coolaste punkikon Jayne County. För de som svävar i okunnighet kring denna gudinna, så följer här en kort koncis biografi:
Jayne började sitt liv som Wayne County. Han var en av drugorna som slogs med polisen vid Stonewallupploppet 1969, sen blev han Warhol-superstar, var med och på den lilla alternativa avantgardescenen på CBGB's och Max's Kansas City. Man kallade det inte så då, men det var här punken växte fram, och detta medan Debbie Harry fortfarande var servitris och Johnny Rotten satt i skolbänken. David Bowie snodde hela sin androgyna look från Wayne, även om han inte kom i närheten av dennes freakfaktor. Rocky Horror Show var som Sesame Street jämfört med detta sminkade monster som skrek: "If you don't wanna fuck me, fuck off!"

Sjuttiotalets glamrock hade öppnat dörren för gränsöverskridande, och att killar var sminkade som drugor var vardagsmat, men Wayne var bara för mycket. När han skaffade sig tuttar och blev Jayne, slogs den sista spiken i kistan på den lovande karriären. Undergroundmusiken Punk hade till sist blivit en kommersiell kraft, och var precis lika heteronormativ som resten av samhället, så nyblivna fröken County fick såklart inte den kommersiella framgång hon förtjänade. Det var fortfarande bara den vite, strejte mannen förunnat. Ilska fick helt enkelt inte vara för freakig. Jayne stack sålunda till Berlin och försvann ned stadens undre värld, där hon hängav sig åt transhoreri, och har sedan dess kämpat med att hålla sig flytande. Hon åker fortfarande runt på små hak och skriker och berättar anekdoter för de som vill lyssna. Allt går att läsa i hennes fantastiskt hemmagjorda memoarer, som i rätt anda med stavfel och kopiatorkvalitét ärligt klargör att det inte alltid är så lätt. Hon undrar hur det kommer sig att hennes jämlikar från punkscenen blev del av etablissemanget, medan hon måste suga kuk för pengar. Inget översminkat lyckligt slut, inga svar på alla frågor. Man jobbar vidare med skiten helt enkelt. Länge leve Jayne County! May I get an amen?!


På bilden ser ni från höger: Min kompis Xavior Roide (ex Placebo), Jayne och jag (observera min bisarra hemmatranslook, med endast en svartmålad läpp dagen till ära).

7 kommentarer:

Stefan sa...

Hur hände den hemmatranslooken?

Petter sa...

Det var meningen att den skulle vara ett homage till Jayne, men både jag och Xav såg ut som transvetiter från Haninge

Stefan sa...

Ha ha

Roger sa...

Haninge? Du ser ut som nåns storasyster från Häljarp i åttan på Dammhag tycker jag.

Petter sa...

haha.. ja men då tycker jag att man kan omvärdera looken

Tomas sa...

Älskar looken. Den är totalt Okej 1985, "backstage med flickavoriterna Shanghai".

Petter sa...

haha.. backstage med Deborah Blando