fredag 26 oktober 2007

Scener ur ett bögskap

Vi i Bögjävlar refererar ofta till filmen The Boys in the Band som vi alla sett på Rogers kopia inspelad på Kanal 5 med bisarra tv-avbrott för reklam för Kopparbergs med Ronny och Ragge. För den som inte känner till filmen: The Boys in the Band (eller Oss pojkar emellan som den hette på svenska) var off-Broadway pjäsen som blev Hollywoods första stora mainstreamsatsning på bögarna och regisserades av mannen som senare skulle göra Excorcisten och Cruising.

The Boys in the Band blev väldigt impopulär när puggor skulle bli starka, stolta, lyckliga och fina och var en av filmerna som fick sig en omgång i dokumentären The Celluloid Closet. På så sätt är den en relik som bögvärlden fortfarande inte har rehabiliterat – den finns konstigt nog fortfarande inte på DVD, men ska tydligen komma ut maj 2008.

Jag har en känsla av att den kommer få en viss upprättelse, även om den uppenbarligen är från en annan era (pjäsen hade premiär 1967, innan Stonewall). Samtidigt är det så mycket som är sig likt. För trots alla prajder och partnerskap och AIDS-kris och gud vet vad så känner man igen sig i fjolligheten, bitchigheten, hur puggor förändrar sina beteenden när den "strejta" mannen kommer till festen, hur enkelt den småelaka humorn och pikarna kan ändra mening när den glada och kamratliga stämningen försvinner ner i ett träsk av allvar.

Här är i alla fall ett klipp när min favoritkaraktär Harold, födelsedagsbarnet, gör entré. En del av mig skulle alltid vilja vara som Harold. Scenen är också en bra bild över hur det är när vi bögjävlar träffas alla på en gång.

8 kommentarer:

Petter sa...

Precis så är det när vi i Bögjävlar samlas.. Det var en riktig flashback till när vi alla bodde i en skrubb i Berlin och turades om att bråka, skita på oss få andnöd...

Hari!! sa...

HAHAHARÄDD FÖR KUK

E sa...

Den finns som dvd, här:
http://shop.vendio.com/Supersounds/item/921327381/?s=1186480802

Andy sa...

Varje gång jag hör om eran Berlin-resa så känns det som ni (eller någon annan) borde sätta upp den som en pjäs (någongång i framtiden)... Tragisk och komisk på samma gång... Love you all!

Anonym sa...

Hallå.
Se här, senaste inlägget i kampanjen Bevara äktenskapet...
Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=D0gtm-cScj4

Anonym sa...

den går på tevetusen all the time.lovelove.

Nicklas sa...

När den gick på Cinemateket för något år sen så var salongen tyvärr tämligen tom.

Anonym sa...

electrons demonstrates tomczyk boards literatures triple condemnation foodie tail goodprac cure
lolikneri havaqatsu