fredag 9 november 2007

Faghagjävlar


Atlas förlag har gått över från puggor via relations- och genusförvirrade straighta till faghags denna höst. Boken är mer av en Faghag- så funkar det än en Faghagjävlar, men det är kanske i den ordningen saker måste få ha sin gång.

I väntan på jävligare faghags och mer analys kring ämnet skulle jag vilja lyfta fram tre fantastiska faghagögonblick ur litteraturhistorien (av vilka två liksom av en händelse har kommit ut på Modernista och den tredje kommer på samma förlag om ett år):

A) Linda i Sara Lidmans Bära Mistel är kanske den största svenska litterära faghagen någonsin. Hon bär på all den sorg, fascination, förnekelse och styrka som en faghag kan känna. Här blir faghageriet inte bara en verklighetsflykt utan också en fantasi om att få objektifiera mannen.

B) Dagdrömmens och den självförnekande passionens drottning Marguerite Duras var så klart en faghag (och som alla sanna faghags hatade hon bögar lika mycket som hon inte kunde leva utan dem). Emily L. är en roman som liksom uppstår i en faghagrelation när Marguerite och hennes unge homosexuelle livskamrat Yann (som tog hand om henne mot slutet – det är att vara fag åt sin hag!) sitter på en bar vid havet och hittar på historier om personer de ser vid ett annat bord. Detta i väntan på att det ska skymma så att Yann kan ge sig ut för att ragga bland sanddynorna (boken kommer nu med fantastiskt förord av Sara Stridsberg)

C) Mamman i Tennessee Williams Plötsligt i somras – den kvävande mamman och überfaghagen i ett som spelar bete och entourage i sonens raggningsräder runt om i världen och som till slut lobotomerar sin yngre efterträdare i rollen. Båda faghagsen legendariskt spelade av Katharine Hepburn och Liz Taylor i filmatiseringen från 1959.

OCH SOM BONUS: den skvallrigaste boknotisen ever, saxad ur senaste Rodeo:

"Alla som någon gång hånglats upp av Linda Leopolds man Fredrik Strage en sen natt på Stureplan förstår vem den här boken egentligen handlar om. Nu undrar vi bara vad Peter Wolodarski har för kodnamn i boken, enligt uppgifter är han ju trogen kretsen kring författaren."

Ja du, Björn... Boken är ju tillägnad Fredrik så det var ju liksom rätt obvious. Annars kul att just du ska ägna dig åt litterär tvångsouting. Ska vi prata om alla detaljerna och kodnamnen i romanen Jag går bara ut en stund?

PS. Vi bögjävlar gillar inte outing. Vi tycker alla ska stanna kvar i garderoben. Särskilt ledarskribenter på högerkanten. De är mycket intressantare när de måste sublimera, dölja och antyda. Och vad känns mer old school än att få hångla lite med gifta män på Spyan? Man kan rent av säga att vi går varvet runt. Nu kommer vi snart att hylla Madonna bara för att hon hatar sina puggfans. DET gör henne till en sann faghag.

18 kommentarer:

Petter sa...

jag älskar bögar, de äs så kul att shoppa med

Ebba sa...

Tack. Jag trodde att mina problem med Leopolds bok, berodde att den gör att min faghagbok inte blir publicerad, nu förstår jag att de beror på att boken är så feg.

Titel är så tråkig, det skulle vara mycket roligare om den hette "Faghag- kvinnor som springer med bögar"

Men jag är inte faghag eftersom jag inte shoppar med bögar. Är det mitt fel? Eller mina bögars fel?

Stefan sa...

Jag vet inte riktigt. Många faghags shoppar väl med bögar.

Men mitt problem var snarare att där det skymtar en paradox, en motsättning, ett problem så slätas detta oftast över och vattnas ur. Jag tycker annars hela faghageriet är en enda stor paradox. Att inte fokusera på det känns bra... konstigt.

Petter sa...

Roger tycker ju att man inte är bög längre när man har barn, själv tycker jag att man inte är faghag om man har kille. Man kan inte äta kakan och ha den kvar liksom.

Daniel sa...

Meh. Ni tvångsanslöt ju mina tjejkompisar bara för att de var mina kompisar. Nu vill ni sätta upp regler som att man måste vara singel för att vara fag hag.

Snacka om att äta kakan osv.

Stefan sa...

ha ha ska du komma dragandes med den där gamla förnekelsen som redan har varit the laugh of the town? det där med att carina och liselott inte skulle vara faghags är fortfarande årtiondets skämt...

om de sen har pojkvän eller inte tycker inte jag hör till saken. frågan är snarare hur borgerligt anpassade de är. tycker jag. och graden av neuros. tycker jag. och hur ambivalent deras relation till bögar är.

Daniel sa...

jag är bara förvirrad, honey. till exempel nu hänger jag mycket med Lisa Milberg. Betyder det att hon är min fag hag? Det känns som om hon borde bli det om både Liselotte och Carina blev det, i så fall ska jag be att få återkomma med vad hon tycker om det. Is it guilt by association som jag var inne på förra gången eller grad av fabulousness som är avgörande? Maybe they're just in denial. Så är det så klart. De har inte accepterat sin fag hagity än.

Anonym sa...

Är det inte fagsen som söker upp hagsen för att de är så obekväma med heterosexuell manlig vänskap? Och så gör hagsen nåt positivt av det, som att se en anledning att shoppa eller klämma på lite gratis muskler i förekommande fall. It takes two to tango.
Själv sitter jag på Fagerhult och är obekväm med både kvinnor och bögar.

R. Laban Planström sa...

Faghags, så gjort.

Var finns det nån dyke-hag, eller varför inte nån straight-hag? Jag vill ju ha nån tråkig att shoppa med.

T sa...

Jag vill inte shoppa alls. Jag vill sälja mina kläder. Jag vill ha en faghag som säljer mina kläder åt mig. Som tjänar pengar åt mig och är lite användbar för någon jävla gångs skull. Faghags borde ta över uttrycket fruit flies, och vice versa.

Ebba sa...

Ja, en bok om faghags borde diskutera faghag som parasit.

mia sa...

försöket att outa wolodarski är mest rätt fånigt, åtminstone om man sett hur förälskad han är i sin flickvän.

Petter sa...

Daniel - VILL du helt plötsligt att dina tjejkompisar ska vara faghags? Och Stefan, nu är du ute och cyklar bort från ditt tidigare argument, om borgerlig anpassning. Let´s get real. Fag hag är en old school grej - och med det kommer vissa old school regler, that´s it som. Ni löser ju upp begreppen helt, I'm sorry. En snygg hipp innerstadstjej med lyckat kärleksliv kan hänga med coola puggor, men aldrig vara en faghag. Det är hon nog rätt glad över. Faghags kan inte leva utan bögar, lika mycket som de innerst inne hatar dem. No way out. Punkt slut.

Anonym sa...

För faghagen har bögen alltid rollen som "det näst bästa". Ungefär som en dildo.

Anonym sa...

Alla bögar borde klaga på sina faghags. Det gör jag!

Stefan sa...

Petter: jag vände mig bara mot din kategoriska definition. Det är inte så enkelt. Många faghags hittar till slut killar och fortsätter vara faghags eller blir faghags senare i livet och har en relation sen tidigare. MEN jag håller med dig om att det sällan är ett lyckat och präktigt borgerligt äktenskap med hurtig prokreationslust det är frågan om. Jag tycker många faghags med relationer har lite queera och i vilket fall som helst barnlösa förhållanden. Nu finns det så klart undantag från alla regler för jag kan komma och tänka på åtminstone två sanna faghags med barn, men deras familjer är inte borgerligt anpassade på något sätt. Alls.

jag tror att vi här pratar om aspekter som inte är själva kärnan i hur man definierar ett faghag.

Jag håller självklart med Petter om att det är skillnad mellan att "känna bögar" och att vara faghag.

Daniel, Lisa är ett svårt fall. Hon ser ut att vara neurotisk nog att vara faghag (det är en komplimang) och hon är en stor och stark person som tar plats. Jag skulle
för att räkna henne som en faghag. Hon verkar ha ett splittrat förhållande till bögar också och det ser jag alltid som krav nummer ett.

Petter sa...

Men Stefan, det var ju du som ville ha fram en old school definition av fag hag, men nu luckrar du upp den. Vad är det då du klagar på hos Linda Leopold? Att hennes förhållande inte är "queer" nogt? Vad är ett "queer" förhållande? Det låter som något fruktansvärt, och väldigt icke old school. Litet som ett vegankollektiv.
Självklart är jag kategorisk - nu pratar vi ju om en bestämd kategori av roller. Fag hag. Det är en extrem identitet - att hålla på och luckra upp med att man kan vara det litet hit och dit gör ju bara att det till slut inte betyder något, precis som nu när alla b-kändisar kallas gayikon. Som Roger säger i vår bok så är inte bögar längre bögar när de skaffar barn - I'm sorry, men det gäller även faghags. Därmed utesluts alla litet mysiga lyckade brudar som koketterar med titeln fag hag innan de åker hem till familjen. Alla riktiga fag hags är tjocka högljudda förortsmatronor som försöker ta sig bort från bögvärlden, men aldrig lyckas. De känner man lätt igen, för de slår en på käften om man kallar dem fag hags..

Anonym sa...

Jag förstår inte det där att bögar inte är bögar när de skaffat barn? Just bögar har väl kanske en större barnlängtan än vanliga kantiga hetero-karlar?
Det där skulle jag vilja ha ett svar på eftersom jag vet så många kvinnor som är faghags bara för att få barn - det är inte så lätt att få en straight pappa.