lördag 1 december 2007

Bögjävlarfajten

Gudarna ska veta att det inte är särskilt lätt att försöka göra livet lite roligare i hbt-världen i Stockholm. Ta till exempel Bögjävlarnas Voguefest under Pride i somras. Ett - tyckte vi – kul sätt att förverkliga våra ideér om DIY i praktiken, och samtidigt damma av lite hbt-historia.
Men, till min stora förvåning pågår FORTFARANDE efterspelet till festen i den, ibland lite sekteriktiska, tidningen Kom Ut. Först genom en debattartikel där Voguelaget House of Authentic Flesh tar all ära och redlighet ur arrangemanget. Det blir som en felsökningsguide till hur många fel man kan göra i hbt-pk-världen. Inget var rätt – det var fel jury, fel vinnare, fel saker som lyftes fram och hyllades.
Sen fortsätter bögjävlarbashingen i numret efter. Där är det Inti Chavez Perez som i en scen i sitt eget reportage får ett utbrott över Voguefesten. Jag har försökt ta ut de centrala citaten ur scenen. Jag vill citera mycket, för jag är så fascinerad över tankegångarna här:

-Jag är arg. Åh vad arg jag är! säger jag och hör att jag låter som en tonåring.
Det har gått några dagar sedan Bögjävlarna höll voguebal och ännu har inte ilskan lagt sig. Jag försöker vara glad för att Bögjävlaran orkade arrangera en bal i Stockholm och att det ledde till att vogue blev uppmärksammat i Sverige. Men det funkar inte.
---
Problemet handlar om utrymme, som ju är en typ av makt. Bögjävlarna gjorde sig själva till representanter för vogue genom att prata om vogue som om det var något som inte längre finns. De talade hela tiden om vogue som historiskt och osynliggjorde att kulturen lever också idag.
---
Det är som att bara för att de är vita kan de ta vilken plats som helst utan att tänka efter, men om en svart person skulle vilja ta en vit persons plats till exempel på en teaterscen så vorde det en konstig grej. Vissa vita tror ju att allt kan tillhöra dem eftersom de tycker att vit är en neutral färg.
---
Det är som att de tyckte att de gjorde en bög-grej när de arrangerade en bal, men det gjorde de ju inte. De gjorde en icke-vit bög- och transgrej. Men det struntade de i. De ignorerade att det finns en skillnad mellan vita och icke-vita och tyckte att "vadå, vi är ju bögar".


Förutom att Inti på ett mycket effektivt sätt här osynliggör Makode (som alltså var med och tävlade), så tycker jag ungefär såhär.
Vi tyckte att det var så jävla grymt att vår fest var så blandad, att verkligen alla sorter, storlekar, färger och sexualiteter stod på den där scenen. Att så många kröp ut ur sina respektive ghetton och partade tillsammans. Men då blir det också skrubbsår, blåmärken och armbågar i magen. Det är de mötena som vi förhoppningsvis - allihopa - kan lära oss saker av.
Ingen är ledsnare än jag (och de andra bögjävlarna) omnågon kände sig kränkt eller undanskuffad under kvällen, och gud ska veta att vi är öppna för kritik - vi har ju gjort en hel bok där vi bara gnäller på andra. Men att det var fel att vi överhuvudtaget arrangerade festen, vilket är undertexten i Intis känsloutbrott, där går nog min gräns.

Vi hade massor av spekulationer kring varför det händer så lite i stockholm, varför diy:andet nästan är obefintligt. Nu känns det som om vi kanske fick facit. En fest på debban blir plötsligt sommarens största sexualpolitiska händelse, och vi anklagas till och med för att i stort sett ha snott vogueingen från alla icke-vita hbt:are, och gjort den vit och bögig. När vi faktiskt ville uppmuntra till att det skulle hända lite i stan.

Och det är här jag tror kritiken blir kontraproduktiv. För vad är det för klimat som de här artiklarna egentligen visar upp. Vi Bögjävlar är rätt så luttrade, men hur kul och lustfyllt känns det att hitta på saker i Stockholm?
För vad är det egentligen som hindrar någon annan från att sno Vogueingen tillbaka, om vi nu har stulit den? Blir inte det intellektuella grupprunkandet rätt meningslöst om man inte kombinerar teori med handling? Blir det inte lite mer lustfyllt om man ordnar en ännu bättre, mycket roligare fest istället för att bara gå och gnälla.
Till och med vi Bögjävlar har ju slutat med den tråkiga taktiken.

24 kommentarer:

Daniel sa...

Jag läste artikeln nu. Vilken dålig journalistik - jönsen skriver hur bra artikeln kommer bli efter ett prat med sin redaktör. Ehh?
Mackode som vann, är om jag inte minns fel.. svart?
Vad var problemet?

Anonym sa...

Årets fest!
Klart de är bittra att de inte vann, det var sååå kul

Anonym sa...

Jag har också läst. Klart man kan ha åsikter om en fest, men den där artikeln var ju bara missunsamhet och avundsjuka. Den tar dessutom i lite väl hårt. De låter mest som barnsliga egoister som inte får ha sina leksakheter för sig själva. Dela med sig har de ändå inte tänkt sig att göra för bara de vet hur man SKA leka med dem. Och nu är de sura för att ni lät andra leka med dem som de ville.

Tor Billgren sa...

Jag fattar ingenting. Vad är det för invändningar han har?

Stefan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

intis artikel och house of authentic flesh suger. Det är basic fakta!

Calleskalle sa...

Det enda jag är bitter över är att det var fullt inomhus och kön gick runt hela uteserveringen när jag kom för att betrakta spektaklet. Försöker förtränga att jag bara har mig själv att skylla som inte kom dit i tid :-)

Å sa...

Alltså ok om den här människan Inti klagade över att dom som vogueade bäst inte vann det skulle vara en sak, men det Inti säger är bara dummt...
Eller det är inte bara dumt, det är PUCKAT, kommentera helst aldrig något som hon eller han skriver igen, någonsin tack.
Jag kommer inte ihåg vilka house of authentic flesh var men jag vet att dom inte kunde voguea för det kunde bara House of Virginism och Aurelia i Sthlm Cru. Men det var ju bara en fest och på skoj!
Jag läste en artikel om balen i Kom Ut, herregud det var också extremt puckad! Om du som skrev den artikeln läser det här så lyssna på det här
Vogue handlar för det första inte om att vara totalt humorbefriad.
Att börja gnälla om ras i Sverige är ... puckat.
Och om du är kvinna och vill dansa i en voguetävling så sluta att gnugga dig överallt med kött!

Ankie Buggery sa...

mapei, flappy och apollo var bäst, de andra vet jag inte vilka de var men inte fan kunde de vogu:ea

Anonym sa...

jag tyckte det roligaste var att det här gänget utan att skoja anklagar Jean Pierre Barda för att vara rasist och transofob.. eh..?

Anonym sa...

authentic flexshnes borde dom hetat så roliga som dom var i sina köttstycken.
man får bara tugga i sig att vissa alltid kommer att klaga, känna sig utstötta och förnedrade. stackars dom stackare som inte vann tävlingen. stackars.

och
grattis vinnaren!

Stefan sa...

det hela är ju en sorts principdiskussion om hur mycket man kan kräva att omgivningen ska förstå av ens högst subjektiva identitetsprojekt (tex att kalla sig transperson utan att representera sig som något annat än sitt biologiska kön).

vi kommer alla från olika hörn och delar av hbt-världen där olika saker kan te sig självklara inom olika sammanhang. den ödmjukhet som huset med det riktiga köttet förväntar sig av omgivningen borde de ha mot omgivningen också. offerrollen leder ingenstans. tålamod och samtal kommer längre. men de verkar vara i desperat behov av en fiende för att hålla ihop de egna leden.

ebba sa...

har inte den där inti gått fin privatskola? bögnoja verkar han i alla fall ha i blodet: http://www.expressen.se/1.369625
och för att kalla sig "queer" är han väl mest ihop med tjejer? eller typ bara. och så är han väl spanjor och inte latinamerikan?

att han kallar sig blattebög är lite av ett mysterium. på alla sätt.

Inti sa...

Hej Roger! Det var kul att snacka med dig i trapphuset så jag bestämde mig för att läsa det här blogginlägget.
Bra poäng att alltför mycket kritik och självkritik riskerar att döda DIY-engagemang. Jag tror att det lyckligtvis inte är fallet för er Bögjävlar, ni är luttrade medievarelser och tappar inte modet så lätt.
Jag vet att den här bloggen handlar om just Bögjävlar och att det därför är vettigt att ni pekar på de delar av artikeln där ni nämns, men jag vill ändå passa på att betona att min artikel i Komut inte handlade om er. Det vet du redan Roger, men jag säger det ändå eftersom vissa personer som lämnat kommentarer här verkar ha missat att kritiken riktas mot ett system som är mycket större än ett gäng Bögjävlar.
Vi får diskutera vidare när vi ses i korridorerna.

Petter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Petter sa...

Hej Inti,
tyvärr kommer du inte se mig i några korridorer, för jag sitter inte på ett tryggt mediajobb som du. Det var jag som tog inititativet till voguebalen, och häll i den - och det var mig du sågade med din artikel, och om det inte var meningen så framgick inte det av dina formuleringar. Om du visste något om voguekulturen, som du anklagar oss för att utnyttja, så skulle din artikel sett annorlunda ut. Du skriver att vi kommer utifrån och parasiterar på kulturen, och påstår att vi behandlar den som död. Om du hade läst artiklen i DN på stan före festen, om mitt engagemang på voguescenen i London, och samarbete med Octavia Saint Laurent fr+n Paris Is Burning i New York, skulle du inte gjort bort dig så. Men det värsta var nog att du snackade om rasism i samma andetag som balen. Snacka om att vattna ur begrepp. Jag hade kunnat förlåta allt om du inte valt att publicera angreppet utan att ge mig en chans att kommentera.

Stefan sa...

hej inti.

undrar bara:

var fanns din ilska över att dina polare i house of authentic flesh hade snott en svart grej och gjort den vit? och var i artikeln talar du om ett större system än vår fest? och varför mörkade du medvetet det faktum att det fanns olika etniciteter bakom de tävlande på festen? och varför besvärade du dig inte att lyfta luren och be oss bemöta dina anklagelser?

vad är det du vill förutom att bara prata om dina känslor och dina polares hobbyaktiviteter? något system är det tydligen men du har glömt att nämna det i artikeln.

bästa hälsningar
stefan

Roger sa...

Hej Inti,
jag tyckte själv att en hel del saker föll på plats efter att jag hade pratat med dig. Och jag sympatiserar som fan med ditt övergripande mål - att försöka tydliggöra strukturer kring rasism i hbt-miljön.
Sen är det förstås alltid skitobehagligt att vara den som väljs ut att vara exemplet, representanten, caset som ska eximplifiera den större strukturen - och där tycker jag förstås att vi Bögjävlar inte var ett direkt klockrent exempel.
Men jag uppskattar att du tog dig tid att lyssna på mina argument idag, och jag lyssnade och tog in dina också. Och vafaen. Vi har skrivit en bok där vi klagar på allt och alla, lite tjuvnyp är jag beredd att acceptera.

ebba sa...

ni verkar ju ha haft det rätt mysigt ihop där i korridorerna...

danne sa...

är Inte eller vad han heter också förolämpad av att kallas flata?

karl sa...

inti är söt

Anonym sa...

Vill bara säga att legendariska House of Ninja kommer till Dans och Teaterfestivalen i Göteborg 21 o 22 augusti för show och workshop i Vogue och Whacking