tisdag 11 november 2008

Önskemuggen


Jag undrar också varför Arabia aldrig gjort en mugg med den här illustrationen. Det är ju trots allt den mest emblematiska bilden av hela Mumindalen och kanske den finaste bilden av kärlek jag känner till... Isen lossar, fågelsträck i skyn och Snusmumriken återvänder från sina polyamorösa sidospår till ett längtande Mumintroll... De möts på bron och betraktar isflaken tätt intill varandra i tystnad.

11 kommentarer:

Petter sa...

har du gått in i en muminpsykos nu?

bo sa...

Arabia gör faktiskt en skål med Tofslan och Vifslan på. Garanterat icke-hetero! Gav en sådan till min pojkvän häromdagen.

Eje sa...

...och tänk hur billig den skulle vara att producera när den är svart-vit

Stefan sa...

Bo,

Toflan och Vifslan finns som mugg också! Den tillhör favoriterna. Nästan alla muggar är allt annat än heteronormativa, just därför är dessa små attacker så upprörande... Tänk bara på Muminpappan som drömmer sig tillbaka till de glada åren till sjöss... Morran som alla som varit på en tillställning för grånade homsor eller flator känner igen... Det räcker att skrapa lite på ytan. Hur som helt är det öppet för egna tolkningar.

Anonym sa...

Stefan,

Om du hittar en version av bilden i bättre upplösning så finns det gott om företag som trycker muggar. Jag brukar använda snapfish.se för att berika mitt och andras porslinskåp. Tål maskindisk!

Stefan sa...

Anonym,

Du är ett geni!

Jag måste tillstå att Mihoe (se kommentarer på tidigare inlägg) fick mig att nagelfara Muminarkiven. Komete anfaller som hon anför tycker jag är ett svagt case. Mumintrollets möte med Snorkföken liknar mest gemene bögs första möte med ett riktigt betydelsefullt faghag. Däremot finns serien "Mumintrollet blir förälskat". Där är argumenten starkare. Men den cirkusdiva som Mumintrollet faller för känns mer som en Mae West, Zarah Leander eller Cher. Case closed. Att Snorkfröken blir svartsjuk och till slut ser till att Mumintrollet återvänder till henne är ju inte så besynnerligt när man tänker efter.

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mumintroll

Nån får nog ta och rensa lite i denhär entryn

Stefan sa...

anonym,

vi tar det steg för steg.

alla som vill se en riktig Zarah Leander-älskande homsa (ja, ordet kom in i finlandssvenskan och norskan via Tove Jansson) ska läsa serien "mumintrollet blir förälskat". jag säger inget mer. mer klargöranden efter helgen.

malte sa...

Det är väl ändå sjöhästarna i Pappan och havet som är den mest, ähum, sexuellt laddade episoden i muminböckerna? Bevismaterialet tycker jag är överlag mycket tvetydigt, han kan komma att bli lite vadsomhelst, men bilden av läget innan man blir nåt känns ganska träffsäker.

Stefan sa...

malte, det är väl klart att det är tvetydigt. därför ska man väl behålla den dubbelheten så att du som läsare får ha din egen tolkning. detta är tex a och o för en översättare. att behålla mångtydigheten.

håller med om sjöhästarna

Sanna sa...

Arabia gjorde faktiskt, inte en mugg, men en tallrik med det exakt det motivet som såldes åren 2005-2007. Den heter "Vänskap".