lördag 8 november 2008

Smolken i bägaren


Jag tror fortfarande att bögar ska vara lite bättre, lite snällare, lite smartare och mindre fördomsfulla än resten av befolkningen. Men det verkar som om jag har fel.

I efterspelet till förbudet av gay marriage i Kalifornien har gaysamhället vänt sig mot den svarta befolkningen och anklagar dem för att ha påverkat resultatet av hela omröstningen med sin homofobi. Och i stället för att bli en diskussion om ras och sexualitet och det verkliga problemet med hur homofobi hos den svarta befolkningen först och främst drabbar svarta bögar och lesbiska urartar det hela i rasism.

QX rapporterar från protesterna mot mormonkyrkan i West Hollywood, och upprörs över polisbrutalitet utan att ens nämna de antisvarta stämningar som svallat höga sedan i tisdags. Och personligen blir jag mer illa berörd när sådana här scener utspelar sig:

It was like being at a klan rally except the klansmen were wearing Abercrombie polos and Birkenstocks. YOU NIGGER, one man shouted at men. If your people want to call me a FAGGOT, I will call you a nigger. Someone else said same thing to me on the next block near the temple...me and my friend were walking, he is also gay but Korean, and a young WeHo clone said after last night the niggers better not come to West Hollywood if they knew what was BEST for them.

Jag menar, allvarligt?

(Bild av Sylvester, en av typ tre öppna svarta homosexuella i USA. Hm... kanske dags för den där gayrapparen att komma ut nu.)

15 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Sexualpolitiskt klargörande:

http://luzgannon.blogspot.com/

Lägg sedan ner det där med "bÖgar". bÖgar, böÖgar, bööÖÖÖÖöögar, det blir tjatigt, man vill till slut bara kasta upp.

Anonym sa...

Fruktansvärt obehagligt och märkligt att svenska homomedier väljer att inte rapportera om det. Kanske vill de odla just föreställningen att bögar och flator är lite bättre än andra.

erk sa...

ja, fan va intressant.. att ingen tar upp sånt

Anonym sa...

Roger

"Jag tror fortfarande att bögar ska vara lite bättre, lite snällare, lite smartare och mindre fördomsfulla än resten av befolkningen. Men det verkar som om jag har fel."

Trot du likadant om svarta? Att de inte ska vara homofober därför att de själv tillhör en minoritet?

Om inte så säger det ju någonting om dina verkliga attityder mot homosexuella och svarta. Att du tror att (vita) homosexuella generellt är smartare än svarta och det är rasistiskt om något.

Vi är helt ense om att vissa homosexuellas beteende är helt oacceptablet enligt artikeln du refererar till men sedan när representerar de "gaysamhället"? Om någon demonstration med svarta gjort något liknande hade de då varit "det svarta samhället?"?

Återigen generalisear du ju trots att du i din artikel vänder dig emot intolerans.

Jag tycker det är precis lika illa och fel när en svart är homofob som när en homosexuell är rasist. Tycker inte du också det?

Bengt Held
Liberal

Roger sa...

Hej Bengt.
Läs lite innantill. Och börja med att kolla efter vem det är som har publicerat inlägget.
Till exempel
Roger, lite trött på gnällande människor just nu.

Anonym sa...

Roger

Själv är det du som gnäller. Du hade inget att säga i sak utan bara snackade om vem som publicerat inlägget. Ja, om jag råkade skriva fel namn är det avgörande för sakdiskussionen? Då får väl den som publicerat skicka det.

Det blir ju bara pinsamt förer att inte svara i sak.

Tex om den som publicerat texten har andra förväntningar om att homosexuella ska vara smartare än att svarta ska vara det.

Eller om folk i en demonstration är "gaysamhället".

Intressant du som har gjort det till en policy att själv vara gnällig är trött på att andra gnäller. Är det inte en del av er eget bloggkoncept här att "gnälla"?

Bengt Held

Anonym sa...

Hela krönikan var för övrigt ett "gnällande" på "gaysamhället" i San Fransisco. Är du trött på det "gnällandet" också.

Det är ungefär som en tidningsredaktion skulle svara till någon som kritiesat en artikel från kulturredaktionen att den som riktat kritiken hade vänt sig till fel person. Då måste man inte besvara kritiken i sak.

Man brukar väl säg att tomma tunnor skramlar mest eller?

Kram på dig.

Bengt Held

Roger sa...

Ja, du Bengt. Jag uttryckte mig lite slarvigt. Jag är trött på folk som gnäller på mig för saker som jag inte har gjort. Är du nöjd nu då?
Som du kanske har märkt på den här bloggen och i vår bok så är vi bjävlar långt ifrån överens om saker och ting - utan både vår bok och vår blogg är en pågående diskussion.
Därför är det Daniel som får ta det här med dig när han kommer i närheten av ett tangentbord.
Min åsikt i frågan? Att den här bloggen är menad som en finger i ögat på den homofila självgodheten. Och om puggor förbyts till KKK-män över en halv vecka, i ett land som dessutom just har valt sin förste svarte president. Ja, då tycker jag att det är värt att reflektera över. Dissekera. Och använda som lite självkritik.
Homorörelsen är ofta snar att utnämna sig själv till offer, men när man kombinerar det med rasistiska undertoner - ja, det gör nog inte världen till ett bättre ställe.
Roger. Roger. Och ingen annan än Roger. Dödsstressad och grälsjuk.

Anonym sa...

Roger

Bra. Då är vi mer överens. Jag beklagar att jag riktade min kritik mot fel person.

Men jag vidhåller att det där med att man blir sååå förvånad att även bögar och lesbiska kan vara rasister är något naivt. Varför skulle inte bögar och lesbiska ha intoleranta människor i sin grupp när alla andra minoriteter har det? Kolla homofientligheten som är vanlig bland vissa invandrargrupper men som givetvis är ett problem även bland en del etniska svenskar.

Och orsaken till att det blivit sådan debatt i Kalifornien är ju att svarta betydligt mer (70 %) än befolkningen i sin helhet (52 %) röstade för förbud mot homoäktenskap. Det måste man kunna diskutera. Men att attackera människor som man tydligen gjorde vid den där demonstrationen är en mycket dålig metod att göra det.

Jag håller helt med dig om att HBT-rörelsen precis som många andra minoritetsrörelser ofta älskar att vara offer och sällan diskuterar det egna ansvaret. Där är vi helt ense.

Det kan man ju om inte annat konstatera i hiv-debatten där RFSL tycks mena att orsaken till den ökade hiv-spridningen bland män som har sex med män främst är myndigheternas som inte ger tillräckligt mycket pengar till informationskampanjer när varenda man som har sex med män idag borde veta hur hiv sprids och faktiskt känna ansvar för att skydda sig själv och sin partner. Samma krav ska man givetvis placera på heterosexuella.

Bengt Held

Daniel sa...

Bengt,

Det var inte bara några demonstranter i Los Angeles. Det var en stor grupp "liberaler" på Daily Kos, som ju är USA:s mest tongivande liberala forum, det var framstående gaybloggare som Dan Savage mfl som lade skulden för att Proposition 8 gick igenom på kombinationen av det ökade valdeltagandet hos svarta och att denna grupp röstade för propostion 8 i högre grad än andra grupper. Allt baserat på en vallokalsundersökning från CNN, och som alla vet kan man inte dra långtgående slutsatser från en sådan.

Självklart var det inte ALLA i gaysamhället, men det var många, alltför många, som hade väldigt snabbt att peka finger.

Orsaken till jag hoppas att bögar är lite bättre och snällare än mainstreamsamhället (ingenstans säger jag att jag tror att de är mindre fördomsfulla än svarta) är för att människor som utsätts för diskriminering eller hotet om sådan troligtvis har lättare för att leva sig in i andra minoriteters problem. Jag tror egentligen samma sak om svarta, men homofobin bland svarta är mer dokumenterad än bögars rasism.

Självklart är det lika illa när en svart är homofob som när en homosexuell är rasist, men jag tror starkt på att man håller efter sitt eget hus först och främst.

Fast jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår vad du är ute efter. Poängen med inlägget var att uppmärksamma händelserna, eftersom ingen verkade göra det i Sverige. Jag tyckte personligen att det var en mer intressant och ny diskussion än att mormonkyrkan inte gillar bögar, som är en berättelse vi hört hundra gånger och som målar en bild vi är vana vid: där bögarna är de goda och de kristna de onda. Genom att peka på rasismen ville jag också måla en mer nyanserad bild av bögar, där vi också kan vara rasister och där vi också måste ta avstånd från det.

Det var i det skenet som jag tyckte det var intressant att QX valde att skildra händelserna i Kalifornien som en ren och fin kamp mot förtryck.

Du har väldigt nära till hårda ord som att antyda att jag är rasist. Jag tror att det är fördummande med sådana brösttoner och ber dig därför diskutera mer sansat.

Anonym sa...

Daniel

"Det var inte bara några demonstranter i Los Angeles. Det var en stor grupp "liberaler" på Daily Kos, som ju är USA:s mest tongivande liberala forum, det var framstående gaybloggare som Dan Savage mfl som lade skulden för att Proposition 8 gick igenom på kombinationen av det ökade valdeltagandet hos svarta och att denna grupp röstade för propostion 8 i högre grad än andra grupper. Allt baserat på en vallokalsundersökning från CNN, och som alla vet kan man inte dra långtgående slutsatser från en sådan."

Men ska man inte få berätta det? Ska man hemlighålla att andelen som röstade emot var högre bland svarta än bland andra grupper? Det tycker inte jag. Är det någon som tyckt det varit fel att publicera att tex män oftare röstade för äktenskapsförbudsförslaget än kvinnor.

Vad jag vet har inte de där "liberalerna" (jag känner inte till gruppen och hur liberal den är) uttalat sig med samma rasism som de där demonstranterna. Även du måste väl se vissa nyanser och inte koppla ihop folk som diskuterar en vallokalundersökning med att vissa skriker nigger till folk på offentlig plats.

"Självklart var det inte ALLA i gaysamhället, men det var många, alltför många, som hade väldigt snabbt att peka finger."

Det kanske hade varit bra om du faktiskt nyanserat dig så i din första bloggkommentar. Din kommentar har redan använts i debatten emot homosexuella på Tor Billgrens blogg Antigayretorik. Det var tack vare länken där jag kollade din bloggkommentar.

Jag beklagar att du generaliserar så och använder ord som "gaysamhället" tycker si eller så. Det är sannolikt och förhoppningsvis inte ens en majoritet bland HBT-engagerade som skyller allt på de svarta.

"Orsaken till jag hoppas att bögar är lite bättre och snällare än mainstreamsamhället (ingenstans säger jag att jag tror att de är mindre fördomsfulla än svarta) är för att människor som utsätts för diskriminering eller hotet om sådan troligtvis har lättare för att leva sig in i andra minoriteters problem. Jag tror egentligen samma sak om svarta, men homofobin bland svarta är mer dokumenterad än bögars rasism."

Precis. Det är ju inget som tyder på att människor som tillhör minoriteter skulle vara radikalt mer toleranta än majoritetsbefolkningen. Det borde du ju kunna konstatera när alla opinionsmätningar (det har gjorts en del sådana de senaste åren) visar att vita generellt är mer homovänliga än svarta medan judar är mer homovänliga än icke-judar.

"Självklart är det lika illa när en svart är homofob som när en homosexuell är rasist, men jag tror starkt på att man håller efter sitt eget hus först och främst."

Nu kan man ju vara både svart och bög samtidigt bland de som besöker din blogg.

Och varför är San Fransiscos vita mer ditt hus än tex New Orleans svarta. Vi har väl alla ett ansvar att jobba emot intolerans varhelst den är.

Ditt resonenemang är ungefär som de politiskt korrekta personer som blundade för svarta diktatorers förtryck i Afrika (mot andra svarta) medan de, med rätta, fördömde aparheidregimen för de vita där var ju "vi" medan de svarta var "dem" som vi inte hade lika mycket ansvar för.

Och du tycks resonera likadant. San Fransiscos vita bögar och lesbiska är "vi" som vi har ansvar för medan de svarta är "dem". Hur känns det för de av dina bloggbesökare som BÅDE är homo och svarta?

"Genom att peka på rasismen ville jag också måla en mer nyanserad bild av bögar, där vi också kan vara rasister och där vi också måste ta avstånd från det."

Givetvis är det så. Jag har själv uttalat mig emot det. Men tyvärr så existerar det en förnekelse inom delar av HBT-kulturen i Sverige. När Qx hade sin webomrösning inför valet 2006 fanns feministiskt initiativ, junilistan och piratpartiet med men inte sverigedemokraterna trots att sd enligt de ordinarie opinionsmätningarna hade betydligt högre stöd än de andra småpartierna redan då.

Sannolikt hade Qx två motiv som är lika dåliga. Dels att man inte ska "gynna" främlingsfienltiga partier. Men det blir ju absurt att man ska censurera bort vissa partier att explicit vara med om de faktiskt är ganska populära. För det andra är nog Qx rädda att man skulle avslöja att ganska många homosexuella och bisexuella sympatiserar med sd, jag vet själv flera som sagt de röstade på sd 2006. Även det är ju ett absurt motiv, att försöka dölja ett problem är ofta en dålig strategi. Nu fick ju sd trots att de inte explicit var med ca 0,9 % i webenkäten. Sedan är det ju en del med främlingsfientliga attityder inom HBT-gruppen som röstar på "ordinarie" partier också.

Alla minoriteter har en skyldighet att jobba för tolerans även mot andra minoriteter, annars blir ju kampen för lika rättigheter bara en typ av gruppegoism.

"Det var i det skenet som jag tyckte det var intressant att QX valde att skildra händelserna i Kalifornien som en ren och fin kamp mot förtryck."

Och den vinkligen är intressant. Det jag vände mig emot var dina sanslösa generaliseringar.

"Du har väldigt nära till hårda ord som att antyda att jag är rasist. Jag tror att det är fördummande med sådana brösttoner och ber dig därför diskutera mer sansat."

Jag reagerade och tyckte det var fördummande när du antydde att "gaysamhället" i Kalifornien skulle vara rasister, för det var ju vad gjorde i ditt meddelande och det var det jag reagerade över. Jag tycker du också då ska sansa dig.

Jag har inte sagt du är rasist, förmodligen är du inte det eftersom du skrev en artikel mot rasismen mot svarta. Det jag dock tycker är ett problem bland vissa etniska svenska är den där kulturrelativismen att man inte ska förvänta sig att folk från icke-västerländska kulturer ska respektera mänskliga rättigheter eftersom de har en "annan kultur". Det där är egentligen en rasistisk åsikt, att det bara är vi vita som är så kloka att man kan förvänta sig vettiga saker av oss.

Ett annat exempel är att vissa HBT-engagerade kräver att präster ska viga samkönade par medan de inte har sådana krav mot imamer.

Mänskliga rättigheter inklusive HBT-rättigheter är inte några västerländska rättigheter för vita utan universella rättigheter. Men det vet du nog redan.

Det blev ett långt svar men det är en intressant diskussion.

Bengt Held

Daniel sa...

"Ska man hemlighålla att andelen som röstade emot var högre bland svarta än bland andra grupper?"

Nej. Men vad jag förstår så gjordes inget valarbete i svarta områden. Man försökte inte vinna dessa väljare. Vi måste också säga att en vallokalsundersökning inte är sanningen. Alltför mycket baseras på denna undersökning, som alltså inte är en opinionsundersökning, utan nästan alltid skeva.

"Vad jag vet har inte de där "liberalerna" (jag känner inte till gruppen och hur liberal den är) uttalat sig med samma rasism som de där demonstranterna. Även du måste väl se vissa nyanser och inte koppla ihop folk som diskuterar en vallokalundersökning med att vissa skriker nigger till folk på offentlig plats."

Det fanns kommentatorer på Daily Kos som använde ordet nigger.

"Och varför är San Fransiscos vita mer ditt hus än tex New Orleans svarta."

För att förtydliga, demonstrationerna var i LA. Men i övrigt så handlar den här bloggen främst om bögar och som Roger påpekar är den bloggen lite som "ett finger i den homfila självgodheten". Ja, ibland skriver man snabba inlägg som inte är en lång essä med subtila nyanser. Det är liksom så bloggar fungerar. Poängen var att rikta vår blick mot oss själva. New Orleans svarta hör inte hemma i den här diskussionen som rör Proposition 8.

Jag kan dra en parallell till de okvädesord som ropades under McCain och Palins möten, om att Obama var terrorist eller förrädare. Självklart bör alla vara upprörda över detta, men det var McCain och det republikanska partiet samt konservativa tyckare som ställdes till svars. Det var dessa som hade ansvar för att ta avstånd från och säga till när deras anhängare gick över gränsen.

På samma sätt är inte de personer som skriker "nigger" isolerade individer. De befiner sig i ett sammanhang. En demonstration med stora delar av den etablerade homorörelsen, samtidigt som framstående företrädare för "the LGBT community" uttryckt ilska riktad mot Kaliforniens svarta. De är toppen på isberget, men isberget finns också.

Naturligtvis är det först och främst ett ansvar som faller på amerikanska gaycommunityn, men när QX rapporterar om händelserna då tycker jag också att de ska rapportera denna sida av myntet.

Petter sa...

Ja, jag tycker att det är intressant att den här diskussionen kommit igång, efter att jag själv efterlyst den för några veckor sedan: http://bogjavlar.blogspot.com/2008/10/verkligheten.html
Tro mig, vi kommer se dessa motsättningar även i lilla trygga Sverige. Efter alla år utomlands har jag lärt mig att alla grupper har sin del av rasism, homofobi och sexism och i dagens bisarra blandning av sexuell frihet och nykonservativism blir det alltmer explosivt!

xiu sa...

Tack som fan för att ni skriver om det här; det värmer mitt bittra vänsterhjärta.

disa sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情