söndag 26 augusti 2007

Kiki de Montparnasse


Efter att vi spytt galla över Frankrike, så tänkte jag också rosa landet. Inte så mycket kanske, men en liten ros i munnen kan jag avvara. Idag är Ed Banger och Kitsuné det enda roliga skitlandet åstadkommer, men annat var det på det glada 10-talet. Vissa städer är för en epok, en liten period en fristad för freaks. På sjuttiotalet vallfärdade alla missanpassade till New York. 2000-talets pilgrimsfärd är såklart Berlin, där jag just nu sitter och skriver på ett litet bohemiskt café. Om jag hade levt 1910, så hade jag med all sannolikhet sprungit runt naken med en ros i munnen i Montparnasse, Paris. Men en annan figur hann före - mina damer och herrar, säg hej till Kiki De Montparnasse! Kiki var musa åt den store fotografen Man Ray, och en natural born ikon som tjänade sina första slantar som fjortonårig lantlolla, ny i Paris och hungrig. Ut med tissarna för några francs i en bakgata! Hon lärde sig fort, och under några vilda år var hon en art-strippa åt de största. Hennes ryktbarhet ledde till att man förklarade henne Drottning Av Montparnasse, det bohemiska konstnärsdistriktet, där hon var en kändis. Precis som tjugotalets andra Parisienne It Girl, La Josephine Baker, ledde hennes ikonstatus till att hon blev en enkvinneföretag, och både målade och drev en kabaret. Kiki dog, som sig bör, svårt alkoholiserad och ensam. Tragiska slut är lika viktiga som en fattig början, för alla ikoner. Hennes memoarer (skrivna vid 28-års ålder) var svartlistade i USA fram till sjuttiotalet, och kom inte ut förrän nittiosex!
När Kiki dog, gjorde så också symbolen för en hel epok. Det vilda bohemiska Paris gick i graven, med en ros i munnen. Två världskrig och en hel värld av förändring, och stan har aldrig hämtat sig. Kiki skulle skämmas om hon gick igenom det mediokra, kommersiella och småstadsborgerliga Paris vi ser idag. Merde!
Jag och Stefan har alltid velat sätta upp en musikal om denna vilda dam. Tänk er, Kiki De Montparnasse - The Musical! Det skulle inte behövas så mycket. Hon skulle förstås bara konstant springa runt scenen, naken med en ros i munnen!

6 kommentarer:

Stefan sa...

Det är så fab att när vi ska hitta något bra att säga om La France plockar vi alltid fram Kiki! Ha ha. Både Petter och jag läste hennes biografi med blossande kinder som små pojkpuggor i förorten. Hon och La Baker är sanna förebilder.

Kunigunda sa...

Ah, men kom igen, Kiki var ingenting jämfört med Natalie Barney! Dansa naken med en ros i munnen kan väl vem som helst, att bli vräkt därför man envisas med att ha sapfiska orgier i villaträdgården däremot...

Andy sa...

Äcklisch!

Petter sa...

krämisch!

Anonym sa...

Shit! Jag är ju nästan cool. Har och har läst hennes bok. En suedois en plus ...

Agneta

Anonym sa...

V2 ecigѕ promises running numbеrs of
рure nicοtіne, which
basiсally logicаlly, aѕ nicely as nicotine useг
cгаveѕ to cigarettеs.

Check out my рage Www.Prnewswire.Com