tisdag 10 juli 2007

VerkligRealness var – som Petter skriver – på blodigt allvar för de legendariska barnen på inom bal-kulturen. Att passera har varit puggors och transors besatthet just för att det har handlat om liv och död. De som inte kunde eller ville eller orkade passera blev de synliga puggorna. De som fick ta smällarna och spottloskorna. De som satt i parken eller på baren som var så sleazy att man till och med serverade "såna" och kallade varandra för tjejnamn och höll utkik efter stora, svartmuskiga män som skulle ta dem på en promenad in i närmaste portgång. Eller gick omkring med blått hår och målade naglar i 30-talets London som Quentin Crisp. Det var där bögkulturen började och det är kanske därför den feminina självidentifikationen har varit en så stark del av traditionell puggkultur. Den omfattade helt enkelt inte dem som kunde passera som... "riktiga män".

Men realness på voguebalerna är mer än så. Det är det ultimata förverkligandet av queertanken och det är inte konstigt att Judith Butler är så inne på filmen Paris is Burning. På vogue-balen kunde du se ut som det du ville vara. Du fick pokaler och status för att du tog fram utklädningslådan och blev din fantasi – om än för en kväll. Lite som ett lajv. Eller en kväll på SLM. Och strålkastaren på voguebalen riktas mot normen: det är det här som krävs. Så här ser förväntningarna ut!

På vår voguebal öppnar vi upp tävlingen för alla: puggor, hipsterflator, transor, klubbpromoters, asexuella queerveganer, Kristoffer Poppius, emo-barn, straighta klubbkids, feminister och annat löst folk. Vi kan alla ändra det som Butler kallar för vårt performativ. Och för er som vill slå oss andra med häpnad med era moves finns voguekategorin. Work!

30 kommentarer:

Benny sa...

Fattar fortfarande inte. Kan ni inte argumentera för den där festen utan en massa referenser, så att vanligt (verkligt?) folk också förstår? Butler vem? Exakt VAD är skillnaden från Halloween?

Stefan sa...

Benny,

några av oss har svårt att inte rabbla referenser. det är en sorts tourettes vi har.

basically kommer det att vara en fabby klubbkväll på debban med bögjävlarna i båset och samma oslagbara blandning av folk som förra gången. mitt i alltsammans kommer vi ha en catwalk-tävling i gammal ballroom-anda och army of lovers på plats som jury.

om du inte ska tävla behöver du inte fatta så mycket mer utan du kommer att se allt på plats!

Petter sa...

basically benny - det ar bøghalloween! Kla ut dig och kom och gå på catwalken till Army Of Lovers kritiska granskning! Work!

Benny sa...

Men kommer någon fatta ballroomgrejen? Fattade de där i Harlem ballroomgrejen? Visste de vem Butler var? Om inte, HUR fattade de i så fall ballroomgrejen? Vad jag eftersöker, basically, är att förstå grejen med mitt vanliga sunda förnuft. Det måste finnas något utöver Halloween i det där, som man kan förstå utan att vara särskilt postmodern. Kan du inte skriva ett blogginlägg till, som om du vore hon den där jobbiga tanten på Vetenskapsradion i P1 som läser sina papper som en förskolefröken? Sen kommer jag på festen, som Judith Butlers knähund.

Magnus sa...

Benny: Du behöver inte fatta. Judith är en tant som tycker att sexualitet, identitet och kön är en konstruktion, ett evigt repeterande och innötande av ord som bildar de roller vi har, tilldelas eller spelar - hur du nu vill se det. Bla bla bla.

Eftersom hon ser alla identiteter som konstruktioner så blir det extra kul när man konstruerar en ny identitet on top of den redan existerande. Realness visar att hon har rätt. Ju mer övertygande de kan spela en roll, desto mer stärker de hennes teori.

Frågan är om Butler fattar ballroomgrejen.....

I Paris is burning ser folk sig inte som postmoderna identiteter, de vill vara någon. Grejen ligger i att vara den man vill vara för en kväll. Så om du vill transa eller vara övertygande som kontorsråtta eller kicker, det är upp till dig.

Att blanda in Butler tar lite grann udden av festande. Så glöm henne och visa att du är fierce. Det hade jag gjort om jag kunnat vara hemma i Sverige den kvällen.

Benny sa...

"I Paris is burning ser folk sig inte som postmoderna identiteter, de vill vara någon. Grejen ligger i att vara den man vill vara för en kväll."

Om syftet är mer privat än politiskt så är frågan: varför bara för en kväll? Varför är inte fler SLM:are snickare, brandmän och militärer? Varför är helgtransor inte onsdagstransor? Kanske för att det inte har det minsta med identiteter att göra, ways of life, utan små hobbies. Sexuella hobbies.

Jag fattar uppenbarligen fortfarande inte. Jag går på catwalken som Kunskapstörstande.

Petter sa...

benny - nar jag kommer till sverige tar jag med mig min kopia av Paris Is Burning, så kan du få kolla på den - sen vill jag se dig på catwalken

Stefan sa...

Ha ha Magnus,

Du har helt rätt att Paris is Burning i Butlerskans händer inte känns lika fräscht längre, men jag satt och funderade och funderade över vad vi skulle ge dagens unga asexuella queerveganer utan fixerad könsidentifikation (unga genusvetare mao) för ingång till festen och då kände jag att det var bra att påminna dem om hur mycket tanten tjatar om den här filmen...

Ni andra bortser helt enkelt från från den referensen och tänker Malcolm McLaren istället (Waltz Darling).

Benny, sexuella hobbies är väl vad pugglife is all about? Vill du uppmana fler på SLM att ta kroppsarbetaryrken? Men det är ju looken man är ute efter...

wee1 sa...

Är det schysst det här? Att vänta tills man flyttat utomlands med alla roliga saker?

Men ärligt - det låter askul. Jag hoppas att det blir lyckat och att ni har roligt!

Benny sa...

Åh Wikipedia... tänkte inte på det.

"[...] the houses are, essentially, cabals of young gay black and Hispanic men obsessed with being fashionable and fabulous"

Nu förstår jag äntligen. Att hänga på sig glitter och bedömas av andra människor är bekant.

Stefan sa...

Benny,

Det där är ungefär vad min kille brukade göra med vår saliga katt (hoppas jorden är honom lätt).

Puggor borde inte ha katter...

Petter sa...

that´s basically it, benny, men det behöver inte bara vara glitter du hänger pa dig - vi har en kategori sär man ska se ut som en förortskicker.. kan det vara nagot?

Benny sa...

Men Petter, varför bestämmer ni kategorierna? Mitt ideal är östermalmskärring. För det är väl ideal det handlar om?

Petter sa...

ja men da kan du val tolka in östermalmskärring i nagon av kategorierna, Femme Realness Workwear kanske..? Vi har inte sa harda svangremmar

Stefan sa...

Femme Realness Workwear är den bästa kategorin för Östermalmskärring... Hemmafru eller rentiär är ju också ett jobb för fan...

Petter sa...

ja och østermalmshora också..

Anonym sa...

Femme Realness Workwear ger inga googleträffar. Det finns inga såna människor. Kan lika gärna gå som Barbamamma.

Petter sa...

haha! det ar ju ascoolt - barabamamma jobbade ju hårt hon också!

Anonym sa...

Kastar man om* bokstäverna i "barbamamma" så blir det "arabpappa".

*) och säger "m" lite slarvigt

anna sa...

hej bögjävlar, har ni någon gemensam emailadress?
mvh Anna

Petter sa...

hej anna - du kan maila mig sa vidarebefogar jag till alla
info@petterwallenberg.com

Anonym sa...

shit vilken rolig fest! i just got to be there!
strike a pose ya all!

Anonym sa...

Kommer Mapei och hennes london crew bjudas in?

Stefan sa...

hej anonym,

eftersom intäkterna från dörren förhoppningsvis täcker det debban vill ha kommer vi inte att ha pengar över till flygbiljetter, men vi vill så klart ha dit alla fabby personer vi bara kan få. det här DIY i praktiken.

Petter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stockholm Grand Cru sa...

Oj... akta och tänk på vad du säger Petter!
Hon är den enda som reppar vogue upp på scen här i stockholm...

http://www.youtube.com/watch?v=-wXA3OZm_OI

Låt det ladda och kolla från 4.40, det här var ett halvår innan er fest, också på debaser-
Åskar

Petter sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Petter sa...

åskar, tomas sager att du ar inne på vogue - ska inte du gästdj:a då?

Stockholm Grand Cru sa...

Jo det skulle vara kul. Jag kan spela lite Kunt och Ha!
Å

Petter sa...

you're booked