onsdag 6 juni 2007

Andra vägar till Camille...


Jag initierades inte in i old-school-puggkulturen av en gammal bög eller böcker och tidningar. Istället hade jag en kompis – faghag av egen fri vilja och övertygelse – i gymnasiet som hette Ebba. Hon hade nosat upp mig långt innan jag själv hade omvandlat känslor och upplevelser till en uttalad identitet. Själv var hon däremot en fullfjädrad hag redo att lära upp tänkta fag-kandidater.

Så snart jag började ta stapplande steg bland puggorna satte hon sin grundkurs i verket. Konsekvent och envetet presenterade hon filmklassiker, nya filmer, Stephen Fry, böcker, böcker, böcker, Julian Clary och andra brittiska tevemåsten, skivor, artiklar ur Sunday Times och Vanity Fair och –framförallt – Camille Paglias krönikor och essäer. Det var en grundlig resa genom popkulturens rosa sidor. Med en viss anglofil lutning då.

När jag läser Daniels inlägg nedan tänker jag på Ebba. Tack och lov att hon fanns där och satte mig på rätt spår. Hade jag börjat gräva där jag stod hade jag nog haft en fattigare och tråkigare puggungdom. I dag jobbar Ebba som lärare. Ett tag undervisade hon blivande baletthoppe-teens. Det är vid sådan tillfällen jag börjar undra om det ändå inte finns en gud trots allt och om hon inte är en faghag.

3 kommentarer:

Ebba sa...

Well...Alla borde läsa Paglia. Jag kan inte förstå hur man kan gå genom livet utan Paglias visdomsord. Tack vare henne har jag överlevt genusvetenskapen på uni och lhs:
"It is woman's destiny to rule men. Not to serve them, flatter them, or hang on them for guidance. Nor to insult them, demean them, or stereotype them as oppressors."
Vad jag var intellektuell en gång i tiden, nu sysslar jag mest med att memorisera repliker från Ugly Betty;“I told mom if she went with the green organza for the bridesmaids she was on her own.” -

Stefan sa...

Åh nej, även mina faghagförebilder är på väg utför... Ladda genast ner QI (Quite Interesting) med Stephen Fry istället!

Jag fick tipset av Andreas i Göteborg och det har räddat mina kvällar min wit och min psykiska hälsa.

Petter sa...

Paglia IS god! Så enkelt ar det...