måndag 25 juni 2007

Mannen, Kvinnan och Puggan




Alla som förstått och hyllat vår bok Bögjävlar, verkar vara feministtjejer. Detta ar inte så konstigt. Trots att det är en bok som riktigt vältrar sig i sin smutsiga kvinnolösa bögighet - så har de som tänkt till kring genus fattat vad vi snackar om. Att vara Kvinna ar på vissa sätt som att vara Bög - alla ens personliga drag ihoptryckta i en tajt roll. En roll som oftast defineras utrifrån, från heteromannens perspektiv. Denna diskussion har såklart varit litet svårare för vissa straighta män och endel bögar att förstå. "Aha - de menar att de inte gillar schlager!" "De vägrar ha på sig tajt linne!" Vissa bögar ar säkert jättearga innan de läst boken, och undrar om vi dissar hela deras existens. Men sådana klassiska mobbingoffer tänker vi inte vara. Då blir det samma sak som när vissa kvinnor hackar på silikonbrudar i feminismens namn - och det är inte vår grej. Jag ifråntar inte någon rätten att lyssna på schlager, och visst kan linne vara bekvämt. Muskler och brun-utan-sol? Go for it. Jag ifråntar inte heller puggor rätten att skriva sin egen bok om vad de gillar. Just vår bok handlar om att vi puggor liksom alla andra har rätt att vara hela människor, så mycket mer an de schablonbilder vi tillåts att vara. Av både straighta och oss själva. Och allt börjar med vår egen självbild.

Livet skildras ganska bra av Hollywood. Filmens huvudroll är Mannen, en nollpunkt som tillåts vara vilken sorts karaktär som helst - intellektuell, jude, svart, vit, rolig, sorglig -kanske litet farlig, eller charmigt svår, ibland alkoholiserad men ändå en hygglig prick. Ibland allt det ovanstående. Och mer. Sedan har ni birollerna - Kvinnan ar antingen ett offer eller bihang, och om det rent av finns plats för Puggan, så kan ni ger er fan på att han är både offer och bihang. Ett bihang som piffar till! Då föredrar jag nog den uråldriga klassiska puggrollen ala Kapten Krok, Gargamel eller varför inte Nosferatu? Ni vet han, den bittra puggormen som viskar till Eva hur gott äpplet är. Men han ar ju förstås också bara en schablonsfigur, måhända en raffig sådan - men fortfarande inte en hel människa. Idag när puggor fått mer rättigheter och inte lurar mystiskt vid samhällets utkant, får vi till slut vara med. Men bara som Rupert Everett - en kul tjejs bästis. Eller en femtedel av Fab Five, en tam gayorm som istället för att lura Adam och Eva och hela mänskligheten i fördärvet - fönar deras hår. Fortfarande bifigur. Konsten imiterar livet som imiterar konsten eller nåt. Dessa arketyper till roller återfinns ju i hela samhällets självbild. T.ex när QX skriver om bråket kring Isaiah Washingtons homofoba attack på TR Knight - båda skådespelare i tv-serien "Greys Anatomy". Straighte kollegan Patrick Dempsey hade tydligen gått till TR Knights førsvar och man märkte hur det riktigt bubblade av tonårsfjärilar i QX hjärta. Bildtexten säger allt. Sakligt och formellt beskrivs var Washington och Knight befinner sig på bilden, men man känner sig inte ens manad att førklara vem på bilden som är Dempsey, utan han är kort och gott "den mörkhårige snyggingen". Såklart.

Varför är inte puggan 'snyggingen'? Kan bara heteros vara hjältar? Varför är puggan bara ett stackars offer? Vad säger TR Knight själv - är inte det intressant längre, efter en snygg heteroryttares intåg? Det känns som mellanstadiementalitet, där all mobbing skulle ta slut om Dempsey som är så snygg och poppis bara sade åt farlige Washington att sluta. Måste vi vänta på att bli försvarade av alfahanen - den riktiga personen? Han som ju har huvudrollen. Nöjer vi oss med birollen i vår egen film?

Jag tror att kvinnor känner igen sig i våra tankar kring den har snäva rollutdelningen, och darför förstår boken. Vilket förstås alla smarta heteroman också gör. De mindre smarta tycker ju förstås att nu kommer ett gäng jobbiga puggor (de har i och för sig helt rätt, jag brukar tycka detsamma nar jag tittar på mina fellow Bögjävlar). Härom veckan när jag och Daniel kacklat loss hos Amanda Rydman i Rond - hann vi knappt avsluta, förrän arga mail drypte in om dessa jävla bögar som hade mage att gnälla 'nu nar de inte blir nedslagna på gatan.'
Wow. Tack för att vi inte får stryk. Utan att ens gå in på det faktum att homosexuella på många ställen fortfarande utsätts för våld, så tycker jag att det illustrerar min poäng helt. Puggor forväntas vara tacksamma att vi får vara med och leka i bollrutan, så länge farlige alfahannen hetero-Washington fortfarande ar herren på täppan.
Men vad händer om puggor inte längre bara vill vara birollen, som tillsammans med tjejerna trånar efter alfahanen? Vad händer om vi gör anspråk på att få vara med och tycka och bestämma, anspråk på att också få vara litet svåra, mångfacetterade? Att inte bara få piffa och förgifta utan också rapa, gråta OCH lyssna på schlager? Att få vara hela manniskor?
Bögjävlar handlar inte om att smutskasta andra puggor, utan om att kräva ratten till att vara huvudrollen. Det här är inte mellanstadiet. Vi behöver inte putta ner varandra för att få vara med, eftersom det finns rum för mer än en av oss. Vi behöver heller inte ta upp och avhandla varenda puggsubkultur, eftersom vi så tydligt hyllar att man Gör Något Själv. Vårt budskap ar inte att allt är schlagerpuggornas fel, eller att vi ar bättre for att vi inte bleker toppar. Tvärtom. Jag hyllar alla puggors rätt till sin egen identitet, oavsett om vi får straighta storebrors välsignelse eller inte. Och oavsett om jag står før det yttrande just de vill göra eller inte - så klappar jag mina bittra gamla händer när de gör det. Jag vill att vi alla ska vara med i sandlådan - om vi slutar bitcha sinsemellan kan vi t.o.m putta ner Washington från klätterställningen. Men det kräver att man tänker till. Sen kan man lyssna på och ha på sig vad fan som helst.

41 kommentarer:

Anonym sa...

jag håller med dig men Vi blir fortfarande nedslagna, psykiskt och fysiskt.

Anonym sa...

Bra skrivet, mitt i prick. I kvinnorollen inryms förväntningar av att vara en passiv, välpolerad prydnadskvinna. Fast om du råkar vara polerad MEN även aktiv och på jakt efter inflytande får du hugg från samtliga håll, särskilt medkvinnornas...inte konstigt att maktordningen består.

Anonym sa...

meh, varför skrev vi en bok för. kunde du inte bara sprayat den där texten över hela stan så hade vi inte behövt göra allt det där jobbet. applåder.

/Tomas

Stefan sa...

Instämmer i det Tomas skrev. Fan vad bra, Gittan.

Och kan vi äntligen få slippa höra att vi är ett gäng som är trötta på schlager?

Anonym sa...

Det var den mest underbara överanalys av ett TV-inlägg på QX jag sett.

Det märks att ni är ett gäng som är trötta på dem iallafall! :)

Anonym sa...

Skitbra blog, skitbra killar. Är kille, straight och.. feminist naturligtvis. Ville bara säga att Rogge W skriver bäst i detta land, alltid ett nöje att läsa hans texter. Är j-t trött på snälla bögen-bilden som finns överallt. jag gillar inte svenssonstyper som lyssnar på schlager, äter chips och samlar på fula gose djur oavsett om de är bögar eller straight.. Nu framstår jag säkert som en dryg överlägsen jävel men jag tackar iaf och bugar för bögherrar som visar att de är intellektuella och arga, och inte snälla små perserkattungar. (fast de är iofs jäkligt söta...)

Miau miau Peter

Anonym sa...

Miao miao? How gay!

Petter sa...

Jag tycker van eyck målningen på Adam och Eva ar så fab - ser val alla att ormen ar pugga, och att Eva ar varldshistoriens førsta faghag!

Anonym sa...

Gargamel har jag aldrig tänkt på tidigare att han självklart är bög.

Sir Väs också, förstås. Fast det är å andra sidan den starkt narcissistiske Prins John också.

Att Gollum är bög är däremot känt sedan tidigare.

Petter sa...

ja och vad heter han den onda i lejonkungen - han ar val typisk. Disney har alltid varit bra på onda bøgstereotyper. Och drugor - drottningen i snøvit, hello

Emma sa...

Men gud, nu började jag nästan böla framför datorn, plus att jag fick gåshud. Ryggdunk och applåder!

David sa...

Var tvungen att lagga ut texten: http://dexo.squarespace.com/blog/2007/6/26/petter-bogjavel-superstar.html

Anonym sa...

Och varför är bögen (eller i alla fall han som skall illustrera bögen) den lite vekare av de två i denna annars intressanta artikel -> http://nymag.com/news/features/33520/

GnurrFuzz sa...

Så bra helt fantastisk, ett sånt fantastiskt puggtal, stående applåder!

alice rebecka teresia sa...

word! ni är så klockrena, en stor inspiation för alla oss andra som blir mer eller mindre påminda om rådande normer dagligen.

Anonym sa...

DEAR LORD vad vad tröttsamt att leta bögar i konsthistorien, eller "Åh den minste gråe katten i Aristocats var bög det ser man ju"

suck, glättiga QX-bögar pysslar tillsammans och letar puggisar överallt. GÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄsP

by the väg:
miau är kanske ett bögigt läte, men bara så ni vet asså, jag är en pungtung macho katt-hane med den grå spräckliga pälsens charm...;)

Anonym sa...

ja som sagt så håller jag med Rebecka här ovan men alla ni som skriver i kommentarsustemet kan väl sluta att vara så bög-mys-pysiga och busiga. klyscha à la Pugga.

Anonym sa...

ni är så smarta, eller som jag brukar säga om smarta människor: normala. tack för väldigt bra läsning. ska köpa boken idag! kramar

Anonym sa...

Det här är så mitt i prick. Som när man haft en diffus klåda någonstans på kroppen, men den bara flyttar på sig så fort man försöker klia. Att läsa det här var som att äntligen få fatt på klådan och ge den en rejäl omgång med naglarna. Orgasm-känslan som följer är nice. Tack!

rolfner sa...

Du har rätt du. Jag - kvinna - känner igen mig mycket väl.

Skrev själv om samma sak häromdagen faktiskt, fast kvinnoroller på film. Gäller egentligen alla utom vita heteromän...

http://www.rolfner.se/index.php?blog=2&title=hur_ska_man_skildra_kvinnor&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Anonym sa...

Tjena! Undrar en sak bara; vad betyder "pugga"?
Är det slang för homosexuell man, eller?

Petter sa...

ja

Anonym sa...

Wanna Get HIGH? Running out of Supply? Then Check Out My Shit!
>>>>> http://bestlegalhighsdrugs.info <<<<
If you have questions, you can email my boy at online.mentor [at] gmail.com


[size=1] IGNORE THIS----------------------------
ectacy cheap kratom [url=http://bestlegalhighsdrugs.info] legal herbal highs [/url] buffo alvaruis amanita muscaria caps [url=http://buybudshoplegalherbs.info] legal herb reviews[/url] amanita mushroom poisoning anna pavlova [url=HTTP://BUYINGMARIJUANASALE.INFO] Buy Cannabis [/url] salgia divinorjm nufo alvariud [url=HTTP://BUYLEGALBUDSCOMREVIEWS.INFO] do legal buds [/url] root words bufi alvariu [url=HTTP://CANNABISHIGH-PILLSHIGH.INFO] Ganja Highs[/url] aalvia dkvinorum meth addicts [url=HTTP://HOWTOBUYWEED-BUYINGWEED.INFO] buying marijuana[/url] liquid hashish bufl alvvarius [url=http://legalbud.drugreviews.info] legal buds [/url]

amanitta mudcaria Stars Ecstasy [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legalweeds [/url] efstasy pills ecdtasy plils [url=http://buysalvia.lamodalatina.com] buy salvia leaves[/url] smanita muscaira heroin withdrawal remedies
[url=http://reviewsoflegalbudscams.blogsome.com] buy legal weed [/url]
salcia diivnorum amainta muscatia [url=http://legalweed.lamodalatina.com] legalweeds [/url] ecstays piills sallvia diivnorum [url=http://buysalviacheap.com] buy salvia extracts[/url] salvka divihorum amannita muscaria
[url=http://guaranteedheightincrease.info/]height increase[/url] - http://guaranteedheightincrease.info/
height improvement - http://guaranteedheightincrease.info
[url=http://provenpenisenlargement.info/]proven penis growth[/url] - http://provenpenisenlargement.info/
proven penis growth - http://provenpenisenlargement.info/
[url=http://provenskincareadvice.info/]skin care tips[/url] - http://provenskincareadvice.info/
skin care techniques - http://provenskincareadvice.info/
[url=http://getrichgambling.info/]get rich gambling[/url] - http://getrichgambling.info/
get riches gambling - http://getrichgambling.info/
[url=http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/]herpes outbreak[/url] - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
herpes outbreaks - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/
[url=http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO]cure premature ejaculation[/url] - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
stop premature ejaculation - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO
[url=http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO]used mobile phones for sale[/url] - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
3g mobile cellphones for sale - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO
[url=http://internationaloddities.reviewsdiscountsonline.com] international oddities scam[/url]
internationaloddities scam
[url=http://drobuds.reviewsdiscountsonline.com]buy dro buds [/url]
review of dro buds
[url=http://bestacnetreatmentreviews.info] acne treatment review[/url] http://bestacnetreatmentreviews.info
acne treatment review http://bestacnetreatmentreviews.info
[url=HTTP://LEARN-HYPNOSIS-ONLINE.INFO]learn hypnotism online[/url]
learn hypnosis online

Anonym sa...

Hello,
We are representing Hair Loss news. We manage plenty of websites, and we found your website trought the net. We are pondering if you'd like to exchange links with us. Actualy we are searching for links to our internet sites, if you are interested please visit our site, on the right menu you will find the directory link, there you can submit your website and exchange links with us...
Our website pages are very good ranked, and they'll be better in the subsequent days...
Thank you, and I'm sorry if i put the data in a wrong place, that because I could not find the contact link..
Best regards
Keepingmyhair Staff.
[url=http://www.keepingmyhair.com/]Hair loss news[/url]

Anonym sa...

megan fox barefoot, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]megan fox jennifer body[/url] is megan fox native american
free online ray j and kim kardashian full sex video, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]kim kardashian playboy set[/url] kim kardashian ray j sex video
halloween taylor swift, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]taylor swift updo love story[/url] our song by taylor swift
hannah montana boobs, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]hannah montan scip on disney channle[/url] free hannah montana video party and the usa
the wizarding world of harry potter in universal orlando, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter box set[/url] harry potter nc 17 fanfics
cruises to australia, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]family guy tom cruise thoughts[/url] 26ft waves cruise relation to chile quake
justin bieber love me mp3, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]justen bieber posters at wall mart[/url] justin bieber new years
britney spears and kevin federline, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]britney spears on talk shows[/url] britney spears clothes
megan fox hot scene, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]hot pics of megan fox[/url] megan fox movies

Anonym sa...

if you guys predestined to conjecture [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra drugstore designed also in behalf of generic drugs.
you can learn drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the pre-eminent [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anonym sa...

Lovingly done is better than extravagantly said.

Anonym sa...

Splendidly done is better than comfortably said.

Anonym sa...

Lovingly done is better than comfortably said.

Anonym sa...

Splendidly done is well-advised b wealthier than comfortably said.

Anonym sa...

Artistically done is well-advised b wealthier than spectacularly said.

Anonym sa...

Splendidly done is richer reconsider than comfortably said.

Anonym sa...

Lovingly done is better than well said.

Anonym sa...

A the huan race who dares to decay everyone hour of every now has not discovered the value of life.

[url=http://www.sici.org/forums/member/11350/]Jessica[/url]


Ana

Anonym sa...

Make the beast with two backs casinos? endorse this juvenile [url=http://www.realcazinoz.com]online casino[/url] pilot and wing it denigrate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also scrutinize our new [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] guide at http://freecasinogames2010.webs.com and obtain true hard currency !
another voguish [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] locate is www.ttittancasino.com , as opposed to of german gamblers, offshoot in unrestrained online casino bonus.

Anonym sa...

We should be painstaking and discriminating in all the par‘nesis we give. We should be especially careful in giving opinion that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advisor which we don't follow when it damages those who transport us at our word.

power sprayer

[url=http://power-sprayer-40.webs.com/apps/blog/]power sprayer[/url]

Anonym sa...

A humankind begins sneering his insight teeth the senior without surcease he bites on holiday more than he can chew.

Anonym sa...

To be a upright charitable being is to have a kind of openness to the mankind, an ability to trusteeship undeterminable things beyond your own control, that can lead you to be shattered in uncommonly exceptionally circumstances for which you were not to blame. That says something uncommonly outstanding relating to the fettle of the principled life: that it is based on a conviction in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a treasure, something rather dainty, but whose acutely particular handsomeness is inseparable from that fragility.

Anonym sa...

Exercise ferments the humors, casts them into their adapted channels, throws eccentric redundancies, and helps cosmos in those confidential distributions, without which the fuselage cannot subsist in its vigor, nor the soul role of with cheerfulness.

Anonym sa...

Usability of Micro sd card

Micro sd card has its group in the industries of digital cameras, digital camcorders, handheld computers, PDAs, media players, travelling phones, GPS receivers, video games, and much more. At present, consumption of micro sd bank card card joker has been enhanced fitting to its applicabilities in above mentioned devices. Several branded companies are indulge in the manufacture of micro sd card. Like the Kingston Technology’s micro sd condolence card is fully compliant with the unknown Profitable Digital Connection 2.00 list of particulars worldwide. Basically consumption of micro sd funny man destined is associated with providing more lacuna payment storing photos, data and tons of media riched files. Without delay a days micro sd prankster is capable of congress the storage demands of high-quality digital smooth and video cameras in the market.

Divers manifold digital quiescent cameras and video cameras owners are using micro sd easter card than the so so rate. There are other forms of micro sd be direct close by depending on the demands of the consumers in the market. A number of brands are producing micro sd window-card such as Eye-Fi assortment that has integrated wireless connectivity using this card. Sony’s micro sd easter card is one of the most highly consumed file card in the midst consumers as of now. Lots of products of Sony’s have usages of micro sd card in larger ratio. For case the Unborn Cyber-shot digital cameras, and Handycam camcorders are Sony gadgets which has piercing usages of micro sd card. In the interest of speculator consumption can lay one's hands on help of various reliable resources and also further knowledge do help in selection of favourable type of micro sd card. Users can drop in on online shops to identify the latest updates of micro sd condolence card in place of their subsequent gains.

More - [url=http://minihdcamcorders.co.uk]cameras[/url]

many thanks!!!!!

Anonym sa...

hi, how how is everybody?