måndag 25 juni 2007

Det feministiska bögmanifestet?


Om man ska sammanfatta de frågor vi har fått av journalister och det som sagts och skrivits om vår bok kan jag bara konstatera att det mest är unga, feministiskt lagda tjejer (gärna på vänsterkanten) som verkar fatta den djupare kritiken vi formulerar i boken. Visst är det även några bögar som hajar, men överlag verkar de flesta av dem se rött så fort de hör några ord av våra resonemang och sen envisas de med att sammanfatta hela vårt projekt som en attack riktad mot schlager och Pride. Det känns lite tråkigt och förenklat. Har det att göra med att bögar inte riktigt är lika vana att tänka i strukturella banor som flator och feminister? Att de inte har samma utanförblick på bögvärlden som faghags?

Den senaste feministiska läsningen av vår bok återfinns på Aftonbladets ledarsida. Ni läser den här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, lustigt, feministiskt, det har inte slagit mig...
Vad som däremot slagit mig kan ni läsa i min blogg den 18 och 19 juni, rubrikerna är lättfunna.

Annaa M

www.annaamattsson.blogg.se

(det går fan inte att länka från bloggerkommentar till blogg.se därför måste jag vara "anonym" vilket icke är något alls jag gillar!)

Stefan sa...

Hej Anna,

Du gör jämförelser med miljörörelsen som du känner till. Jag tror den breda jämställdhetskampen öppnar upp för bättre jämförelser. Vår kritik bygger rätt mycket på ett genustänkande med en twist. Framförallt sexradikal sådan. Jag tror du gör bra i att förutsätta att det är ganska mycket ironi i boken. Om du inte läser den så hamnar du nog fel. Så verkar det ha blivit i ditt möte med Daniels kapitel. Anonymiseringstanken handlae om långt mycket mer än klädstil och frisyrer.

I övrigt är jag smickrad av din närläsning och vilja att förstå. Och jag tycker inte att du som heteroskribent ska skrämmas till tystnad i homofrågor med pekpinnar och ordlistor. Skriv på, tycker jag!

Henrik T sa...

Nu har jag också skrivit om er bok, hoppas på lite feedback