tisdag 29 maj 2007

Da Original Gaybakelse
Idag fick jag mail från personen vi fortfarande kallar Da Original Gaybakelse. Jag tror att historien kring hur Da Original Gaybakelse fick bli den ursprungliga gaybakelsen ger en ganska bra inblick i hur vi fungerar som grupp och som personer och därför vill jag dela med mig av den.

Vi var på Pride (det här var ett av åren då vi embrejsade så gott vi kunde) och jag tror till och med att det var när Army gjorde sin sista spelning. Jag minns bara att Peter, som Da Original egentligen heter, stod i publiken en bit bort och att Stefan spanade in honom. Peter hade på sig något slags vit-trasig scarf som såg ut som om någon spritsat grädde i en krans runt hans nacke, varpå jag och Petter började referera till honom som gaybakelsen.

Bakelse blev ganska snabbt ett ord som betydde ung, söt bög. Det gick att kombinera också. Fashionbakelse, alternativbakelse, indiebakelse, punkbakelse och jag kan komma på några nya här och nu: hbt-bakelse, teaterbakelse, aktivistbakelse.

När det gäller bakelsernas parningsmönster hänvisar jag till Stefan, själv har jag aldrig varit någon stor bakelseätare.

Men Da Original Gaybakelse var fortfarande lite upprörd över vårt nickname, flera år senare, och tyckte att det var det elakaste han någonsin varit med om. Så nu säger jag det igen Peter: det är inte kärlek om den inte är doppad i bitchighet.

10 kommentarer:

Stefan sa...

Men nu har du ju blandat ihop allt. Just den kvällen på Pride var så minnesvärd för att det var Da Original som faktiskt tog kontakt med mig – det är därför han är the one and only original gaybakelse. den bästa sortens. Puss på dig, Peter.

Daniel sa...

It all comes back till mig:

"Kolla in den där puggan som spanar in Stefan."
"Haha han ser ut som en gaybakelse."

Stefan sa...

Bakelser är ju ett specifikt släkte. Många av dem kör ju med en sorts tjejig push-n-pull-taktik som kan vara frustrerande. Annars finns det inte så mycket att förklara. Bakelser är som unga tjejer – de vill bli uppvaktade, spelar svåra och har en tendens att bli kära i de som bekräftar dem när de väl ligger med någon. Efter några brustna hjärtan har vissa bakelser en tendens att hävda att alla i puggvärlden "är falska" och bli lite lätt bittra, men vid den etappen i utvecklingen brukar bakelser lämna bakelsestadiet och bli en annan puggpersona som förstadiet-till-muskelpugga, förstadiet-till-mannen-pugga, förtidsalkadschlager-och-jobbar-i-krog-branschen-pugga eller något annat trevligt som cub (förstadiet till björnpugga) eller queer-vegan-pugga... tex.

Pär Åhlander sa...

Hej
I min vänskapskrets har vi ett liknande kodspråk. Men istället för "bakelse" är det diverse köksutensilier som hittas i besticklådan som får agera täckord för "bög". "Tesked" (outkommen ungdomsbög), "Sked" (bög), "Soppslev" (gammelbögen), "Gaffel" (Bi, alternativt smygis). Dessa ord kan i likhet med er bakelselingvistik kombineras med diverse prefix. Ex. "SLM-soppslev".

I flatdiskussioner får vi gå in i cykelverkstaden för att hitta referensorden.

Gillar er blogg
Kram

Stefan sa...

Du MÅSTE förklara hur den jargongen uppstod! Gillar gaffeltanken...

PS är också mycket såld på Chablis...

Pär Åhlander sa...

Så här var det.
Jag och en god vän befann oss i Barcelona (alt. Rom.. minns inte riktigt). Vi tyckte oss se bögar precis överallt. Så jag sa:
"Här står bögarna som spön i backen" (Med lite almogeironi).
Min kompis svarade med konstig engelska..
"Yes, the boogs stands like spoons in the backs".

Så myntades "Skeden", som rätt snart hade utvecklats till en hel besticklåda av kategoriseringar. "Gaffeln" är min favvo också. En icke fullständig sked liksom.

Daniel sa...

Jag konstaterar att vi alla rör oss i köket alternativt konditoriet.

Petter sa...

i love skedresonemanget!

Stefan sa...

En strålande historia. Den bästa jargongen bygger på absurda associationer. Jag och Petter brukar tala om båtar och klockor... och syfta på kärleksproblem eller professionella bekymmer.

Petter sa...

ja ibland ar det storhamn i Notre Dame