tisdag 15 maj 2007

Nutidens olidliga vardaglighet

Min favoritskribent Guy Trebay skriver om Gay Art i New York Times. Kan det bli mer kaskadorgasm?

Artikeln handlar om att det är något i luften som gör att det kommer många intressanta homokonstnärer som jobbar med puggteman, och drar paralleller till Butt och den känsla av nostalgi som driver många bögar som sysslar med kreativa saker i dag: "Still, nostalgia remains a powerful current running through the new gay male art scene, manifest as a longing for what, from a distance, looks like the utopian days of radical and pre-AIDS politics and unfettered sex."

Det rör också vår bok, eftersom det på många sätt handlar om att hitta ett sätt att vara i en värld där gaykultur är mainstream och bögar och flator omfamnade av etablissemanget. Så mycket av homokulturen bygger ju på utanförskap och det är inte konstigt att folk längtar tillbaka till när det var mer tragiskt och heroiskt att vara bög. I dag är det så vardagligt och folkligt.

Det intressanta är att det inte direkt har kommit några röster som pratar om hur radikalt det är att flytta till förorten och skaffa familj, som t ex Michelangelo Signorile gjort i boken Life Outside. Jag menar, jag har lekt med de tankarna: Det är ganska uppenbart att det innebär ett större brott med hur man sett på homosexuella genom historien om man ser dem som en del av samhället, än om man låter dem behålla sin sedvanliga outsiderstatus. Det innebär en förändring av vilka som definieras som en del av samhället.

Men det är det ingen som orkar snacka om. Jag menar, handlar inte allt nu om att se till att puggkulturen åtminstone behåller fickor av relevans och spjutspetskvaliteter? Assimileringen är inte en trend som går att kämpa emot, men det går att hitta ett nytt sätt att vara i kulturen och i samhället som förhoppningvis är intressant. Det vi fått hittills är varken intressant eller relevant eller spjutspets: den gamla syndabocken schlager, Elisabeth Ohlson Wallin (vem tycker att hon är en viktig konstnär utanför gayvärlden?), alltför många ansiktslösa popartister för att minnas en enda.

Så jag hoppas innerligt att vår bok är ett tecken på att något ligger i luften även här. Att det kommer en ny generation intressanta gaykonstnärer, författare, musiker, filmskapare. Om de drivs av nostalgi, fine. Jag genomlider hellre lite nostalgi än ser gaykulturen förbli den smaksatta vattenflaska den förvandlats till.

8 kommentarer:

Stefan sa...

Nostalgi eller retro genomsyrar så klart hela den alternativa puggscenen oavsett om det är punk (70-tal), elektro (80-tal) eller indie (60-tal, 90-tal) man längtar efter.

Jag tycker att det alltid är bra att söka inspiration bakåt. Men så är jag ju old school. Och så sitter jag på Modernista med Terry E som tittar på youtube, suckar och vrålar att "det aldrig kommer att bli så bra som det var på 60-talet igen".

Vi kanske helt enkelt befinner oss mitt i en sluttande utveckling utför. Popkultur och bögkultur har passerat sin guldålder. Nu återstår bara old school för new school går inte att ta i med handskar.

Daniel sa...

Vi är obsoleta innan boken ens kommit ut!

Det är inga problem med att blicka bakåt, så länge man applicerar det på nutiden och skapar något nytt. dessutom var dåtiden inte alltid så ny som man tror i dag. Under 70-talet fanns det ett antal retrovågor.

Men du är ju den som är mest old school av oss. Som tycker att bögar ska diskutera chiaroscuro och skvallra mot en fond av Tjajkovskij.

Själv tycker jag att det är avsaknaden av nyfikenhet och modernitet som utmärker dagens svenska bögar.

Stefan sa...

Avsaknaden av modernitet behöver ju som sagt inte vara ett stort problem. Men avsaknaden av humor, kvalitet och bildning är outhärdlig. Om de inte är snygga. Och det förstörs ju av deras gräsliga stilkänsla om du nu skulle ha naturliga förutsättningar.

Ja, du hör... Jag har inte fått kaffe sedan lunch. Jag ska genast brygga en kopp.

Daniel sa...

Jag läste (freudianskt?) "jag ska genast bygga en kropp".

Stefan sa...

Don't get me started... min kille har antytt att jag borde träna mer...

Anonym sa...

WEll--- we, the others, agree...

Daniel sa...

agree om att stefan borde träna mer?

Stefan sa...

Visste att det första som skulle hända när vi startade blogg var att jag skulle bli påhoppad för min shape... eller brist på. Gosh.